Liečba drogovo závislých by sa mala považovať za neodkladnú starostlivosť

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 14:28 • 2 min
Liečba drogovo závislých by sa mala považovať za neodkladnú starostlivosť

BRATISLAVA - Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica nedávno upozornil, že neplatiči zdravotného poistenia závislí na drogách nemusia mať hradenú liečbu. Neplatiči poistného dostanú totiž len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

slovakia

left justify in out

"Liečba musí byť poskytovaná pacientom so závislosťou od drog bez ohľadu na ich finančnú situáciu," zdôraznil Okruhlica na nedávnej tlačovej konferencii. Ako informoval v stredu po rokovaní vlády minister zdravotníctva Tomáš Drucker, liečba pacientov, ktorí sú drogovo závislí, bola im diagnostikovaná psychiatrická diagnóza, alebo im bolo súdom nariadené liečenie, by sa mala považovať za neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Drucker avizoval, že rezort zdravotníctva pripravil usmernenie. "Pristúpili sme k tomu, že rozšírime neodkladnú zdravotnú starostlivosť v tejto oblasti tak, aby s tým nemali problém ani poskytovatelia, ani zdravotné poisťovne. My sme rokovali so zdravotnými poisťovňami, tie absolútne súhlasia s takýmto postupom," povedal Drucker.

Problém, ktorý mali zdravotné poisťovne, bol podľa šéfa rezortu zdravotníctva v tom, že nemohli preplácať liečbu, pokiaľ nebola neodkladná. "Následne boli sankcionované (zdravotné poisťovne - pozn. redakcie) Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Rokujeme aj s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, aby sme našli mechanizmus ako takýchto pacientov udržiavať v systéme evidencie nezamestnaných," dodal minister.

Centrum pre liečbu drogových závislosti v Bratislave je najväčší špecializovaný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v medicíne drogových závislostí na Slovensku. "V aglomerácii Bratislavy vždy bola a je najväčšia koncentrácia ľudí so závislosťou od drog. Mesačne je prevažne v ambulantných programoch centra ošetrených viac ako tisíc pacientov," informoval riaditeľ centra. Zo spomínaného počtu je 23 percent neplatičov zdravotného poistenia. 

Okruhlica upozornil, že medzi neplatičmi je 63 % infikovaných hepatitídou typu C. Podmienkou liečby hepatitídy C je, že pacienti musia minimálne pol roka  dokumentovane abstinovať. Polovica registrovaných pacientov bratislavského centra infikovaných vírusom HIV/AIDS sú neplatiči zdravotného poistenia. "Tí všetci bez liečby ich závislosti sú vysoko rizikovým ohniskom šírenia týchto infekcií ďalej. Sú to pacienti v najťažšej fáze závislosti," poukázal Okruhlica.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona