Liečba diabetickej nohy kubánskym liekom prináša prvé úspechy, až v 70 percentách zachráni pacientov od amputácie

NETKY.SK • 6 Október 2017, 13:11 • 2 min
Liečba diabetickej nohy kubánskym liekom prináša prvé úspechy, až v 70 percentách zachráni pacientov od amputácie

PREŠOV – Liečba tzv. diabetickej nohy kubánskym liekom Heberprot-P vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove prináša prvé pozitívne výsledky.

slovakia

left justify in out

"Tento liek sme doviezli z Kuby v rámci deblokácie kubánskeho dlhu, dnes s potešením konštatujem, že máme tri pracoviská, ktoré tento liek aplikujú. Potvrdím, že spolupráca je veľmi dobrá, sú to často práve pacienti, ktorí sa uchádzajú o túto liečbu," uviedol dnes na tlačovej konferencii v prešovskej nemocnici premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý do budúcna nevylúčil, že sa distribúcia tohto lieku na Slovensko navýši.

 

Do pilotnej štúdii zaradili v Prešove 14 pacientov, išlo o diabetikov, ktorí mali nehojace sa rany, v niektorých prípadoch aj sedem rokov. "Začali sme v júni, vyliečili sme ôsmich pacientov v priebehu ôsmich týždňov. Najprv boli hospitalizovaní, podali sme im tri dávky lieku a následne prepustili do domácej liečby, ktorá pokračuje ďalších niekoľko týždňov. Po zahojení defektu sú ďalšie obdobie pod kontrolou," priblížil priebeh liečby lekár oddelenia cievnej chirurgie Marián Leško s tým, že pacientom tu podali celkom 160 balení lieku.

 

Diabetická noha je ochorenie dolných končatín u diabetických pacientov, kde dochádza k infekcii, defektu a následne až k amputácii končatiny. "Toto ochorenie sa vyvíja po 10 až 20 rokoch liečby diabetu, keď dôjde k poškodeniu ciev, treba zabezpečiť dobré prekrvenie končatín. Heberprot-P sa aplikuje injekčne do lézií a pri liečbe dochádza k prekrytiu defektov. Osobne si myslím, že tento liek nie je všeliek, ale je výborný a spadá do spektra komplexnej liečby diabetickej nohy," dodal primár oddelenia cievnej chirurgie Pavol Kováč s tým, že v Prešove aplikovali liečbu pacientom s neuropatickým alebo neuroischemickým defektom. Upozornil, že k obnoveniu defektu môže dôjsť aj po úspešnej liečbe.

 

Liečba kubánskym liekom prebieha okrem prešovskej fakultnej nemocnici aj v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) a Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave v Ľubochni. "Bol aplikovaný siedmim pacientom. Trom pacientom liečba zabrala a ich stav sa zlepšil, trom sa dostavila alergická reakcia a u jedného pacienta ešte liečba prebieha," priblížila doterajšie skúsenosti hovorkyňa UNB Eva Kliská.

 

V Národnom endokrinologickom a diabetologickom ústave podali liek trom pacientom, ďalší mali pribudnúť tento týždeň. "U všetkých troch pacientov išlo o dlhodobo nehojace sa defekty, u ktorých boli predtým už vyskúšané bežne dostupné postupy. Aj keď relevantné vyhodnotenie liečby bude možné vykonať až s odstupom času, respektíve po ukončení liečby, možno konštatovať, že u všetkých troch pacientov došlo k prejavom stimulácie hojenia, ktoré možno dokumentovať. Liečbu pacienti veľmi dobre znášajú a doposiaľ ani v jednom prípade aplikácie neboli pozorované žiadne nežiaduce účinky," povedal primár diabetologického oddelenia Emil Martinka. Záujem o liečbu zo strany pacientov je podľa jeho slov pomerne veľký.

 

Liek Heberprot-P nemá európsku registráciu, Slovensko je prvou krajinou v rámci Európskej únie, kde sa používa. Podľa informácií sa ho na Slovensko malo doviezť 7000 kusov.

 

Supervízormi pri liečbe sú na Slovensku kubánski experti, vzhľadom na to, že liek sa podáva priamo do rany. "Výsledky zo zahraničia a Kuby hovoria o 70 percentách zachránených pacientov od amputácie," uviedol jeden z kubánskych odborníkov Jorge Berlanga, ktorý sa podieľal na vývoji lieku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies