Lieberman údajne prijal ponuku na vstup do izraelskej vlády, dostane rezort obrany

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 07:43 • 2 min
Lieberman údajne prijal ponuku na vstup do izraelskej vlády, dostane rezort obrany

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plánuje rozšíriť svoju pravicovú koalíciu, ktorá má v 120-člennom parlamente iba tesnú väčšinu, oznámil dnes večer izraelský spravodajský web Ynetnews.com.

slovakia

left justify in out

Avigdor Lieberman, ktorý stojí na čele ultranacionalistickej strany Jisrael bejtejnu (Izrael, náš domov), prijal premiérovu ponuku a stane sa ministrom obrany, citovala Ynetnews.com tlačová agentúra DPA.

 

Správu sa zatiaľ nepodarilo potvrdiť z iného zdroja.

 

Ak by Lieberman uvedenú ponuku naozaj prijal, znamenalo by to, že súčasný minister obrany Moše Jaalon, ktorý je považovaný za relatívne umierneného člena vlády, o funkciu príde. Tento bývalý náčelník generálneho štábu ozbrojených síl je všeobecne rešpektovaný pre svoje vojenské skúsenosti.

 

Lieberman zastával už viacero ministerských funkcií a v minulosti bol spojencom aj súperom Netanjahua. Narodil sa v bývalom sovietskom Moldavsku a patrí k politikom, ktorí najviac polarizujú izraelskú spoločnosť. Jeho prítomnosť vo vláde by podľa agentúry AP ešte viac odsunula možnosť oživenia mierových rokovaní s Palestínčanmi.

Netanjahu a Lieberman sa stretli dnes popoludní a očakávalo sa, že sa stretnú znova večer.

 

Netanjahu je členom pravicovej strany Likud a pokúša sa rozšíriť svoju koalíciu 14 mesiacov po voľbách, po ktorých mal problém vytvoriť koaličnú vládu. Napokon vytvoril koalíciu z niekoľkých strán, ktorá má v 120-člennom parlamente tesnú väčšinu 61 kresiel. S Liebermanom by jeho koalícia mala väčšinu 67 kresiel.

 

Netanjahu, ktorého Likud je s 30 poslancami najväčšou stranou v parlamente, sa pokúšal dostať do vlády aj vodcu stredoľavicovej opozičnej Sionistickej únie Jicchaka Herzoga. Ten reagoval slovami, že sa bude usilovať o zvrhnutie "bláznivej pravicovej vlády".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona