Lieberman dal vypracovať plán pre prípad, že Irán bude mať jadrové zbrane

NETKY.SK • 25 Október 2010, 11:50 • 2 min
Lieberman dal vypracovať plán pre prípad, že Irán bude mať jadrové zbrane

Lieberman dal vypracovať plán pre prípad, že Irán bude mať jadrové zbrane

slovakia

left justify in out

Radikálny izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman požiadal o vypracovanie správy, ako sa pripraviť na Irán vyzbrojený atómovými zbraňami. Informoval o tom dnes izraelský zdroj v čase, keď pribúdajú pochybnosti o účinnosti preventívnej akcie.
      Izrael sa verejne zaviazal, že zabráni Iránu získať prostriedky na výrobu bomby. Predchádzajúca, centristická vláda však takisto v tichosti pripravila plán "deň po", keby teheránske obohacovanie uránu prekročilo hranicu civilného programu a stalo by sa vojenským projektom.
      V tom čase pravicový opozičný líder Benjamin Netanjahu vyzval Izrael, aby zvážil zastrašujúce údery proti jadrovým zariadeniam nepriateľského štátu. Teraz sa Netanjahu ako premiér mierni v podobných výrokoch, pričom nevylučuje ani použitie sily proti Iránu.
      Vláda skúma celú škálu možností. Znakom toho je, že Lieberman - najradikálnejší člen Netanjahuovej koalície - nariadil stratégom ministerstva, aby vypracovali správu, "čo robiť, ak sa zobudíme a zistíme, že Iránci majú jadrovú zbraň". Uviedol to dnes vysokopostavený zdroj z izraelských politických kruhov, ktorý si neželal byť menovaný vzhľadom na citlivosť záležitosti.
      Stratégovia ministerstva zahraničných vecí takisto pripravujú správu o možných reakciách Izraela v prípade, že Palestínčania jednostranne vyhlásia štát a zahrnú doň celý okupovaný západný breh Jordánu, kde pokračuje izraelské osídľovanie. To dokonca zabrzdilo mierové úsilie podporované Spojenými štátmi.
      Izrael je vo všeobecnosti pokladaný za jedinú krajinu Blízkeho východu, ktorá vlastní jadrový arzenál.
      Plánovacie oddelenie izraelského ministerstva zahraničných vecí je jedným z viacerých oddelení určených na vytváranie vládnej stratégie. Hlavnými medzi nimi je Národná bezpečnostná rada a vnútorný kabinet pozostávajúci z Netanjahua a šiestich ďalších ministrov, vrátane Liebermana.
      Izrael je presvedčený, že Teherán by mohol mať bojovú jadrovú hlavicu už v rokoch 2012-2014.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona