Lídrom našej výpravy bude Tóth, už dnes večer sa v akcii predstaví Volko s Lomnickým

NETKY.SK • 6 August 2018, 10:10 • 2 min
Lídrom našej výpravy bude Tóth, už dnes večer sa v akcii predstaví Volko s Lomnickým

BRATISLAVA - V prvý augustový pondelok popoludní o 16.05 h SELČ sa rozkrúti súťažný kolotoč 24. majstrovstiev Európy v atletike v Berlíne (6. - 12. augusta). Na programe budú rozbehy mužov a žien na 100 metrov, rozbehy mužov na 400 m prek, ako aj kvalifikácia kladivárov, guliarov a diaľkárov, v ktorých bude mať Slovensko štvornásobné zastúpenie. V hre budú šprintéri Ján Volko a Šimon Bujna, prekážkar Martin Kučera a kladivár Marcel Lomnický.

slovakia

left justify in out

Slovensko do berlínskych súbojov posiela celkovo 21 atlétov, od ktorých vedenie SAZ očakáva jednu medailu a tri finálové účasti. Ako tesne pred odchodom do Berlína uviedol vedúci výpravy SR Martin Pupiš najväčšie bremeno pri plnení týchto výkonnostných cieľov bude ležať na pleciach olympijského víťaza z Ria de Janeiro 2016 a majstra sveta z Pekingu 2015 v chôdzi na 50 km Mateja Tótha, ktorý sa do súťažného diania na medzinárodnej scéne vracia po dlhej 700-dňovej vynútenej pauze.

Partnerom v snahe získať pre Slovensko na ME v Berlíne cenný kov by mu mohli byť kladivári Martina Hrašnová (vicemajsterka Európy z rokov 2012 a 2014) a Marcel Lomnický (piaty na OH 2016 v Rio de Janeiro, ôsmy na MS 2013 a 2015).

 

img

 

Počas šampionátu by sa k ním mohli pridať aj šprintér Ján Volko, Iveta Putalová (400 m, resp. 4x400), Alexandra Bezeková (200, 400 a 4x400), Mária Katerinka Czaková (chôdza na 20 a 50 km) a Lucia Vajdlejch (sedemboj). Novinárov na stretnutí s členmi výpravy SR zaujímalo aj to, kto z nich by mohol byť ťahúňom celej slovenskej misie aj mimo štadión, kto by mohol byť prirodzeným lídrom partie, z ktorej šesť členov na ME dospelých debutuje. Aj keď nováčikovia budú pre slovenskú atletiku vítaným oživením, niekto im musí pri ich prvom kontakte so šampionátom starého kontinentu pomôcť, poradiť, či podať pomocnú ruku.

"Ťažko povedať. Tiež nad tým uvažujem. Predpokladám, že oporami nášho družstva priamo v dejisku ME budú tí pretekári, ktorí majú sa sebou minimálne tri - štyri európske šampionáty," reagoval na otázku šéftréner SAZ a vedúci slovenskej výpravy na ME v jednej osobe. "Myslím si, že pozície lídra tímu by sa úspešne mohol zhostiť Matej Tóth. On má na to všetky predpoklady. Svojou osobnosťou, charizmou, charakterom, skúsenosťami. Všetkým tým, čím si ako špičkový športovec prešiel, čo na veľkých pretekoch dokázal," zdôraznil Martin Pupiš.

Podľa šéfa slovenskej misie pri plnení tejto náročnej a zodpovednej úlohy by mu mohli pomôcť kladivári Martina Hrašnová a Marcel Lomnický. "Táto trojica má z európskych atletických šampionátov bohaté skúsenosti. Najmä od Mateja Tótha, ktorý je horúcim adeptom na medailu, čakáme, že úspešným vystúpením naštartuje dobrú pohodu v našom tíme. Od jeho výsledku v chodeckom maratóne sa mnohé veci budú odvíjať. Verím, že nás poriadne nabije pozitívnou energiou," vysvetľoval šéftréner SAZ a vedúci výpravy SR v Berlíne..


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona