Lídrom kandidátky do eurovolieb chcú byť Štefanec a Kukan

NETKY.SK • 8 Február 2014, 11:27 • 2 min
Lídrom kandidátky do eurovolieb chcú byť Štefanec a Kukan

BRATISLAVA – Ivan Štefanec a Eduard Kukan sa budú uchádzať o priazeň členov SDKÚ-DS v primárnych straníckych voľbách lídra kandidačnej listiny do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Do piatku, kedy bola uzávierka podávania nominácií na lídra eurokandidátky, nikto iný návrh nepodal. Štefanca ako lídra navrhlo tento týždeň prezídium strany. Už predtým ho navrhli bratislavské a košické krajské predsedníctvo. Kukana zas za lídra navrhlo stranícke predsedníctvo v Prešovskom kraji. Okrem toho Kukan pre svoju kandidatúru na lídra zozbieral viac ako 300 podpisov členov strany. Primárky by mali byť 15. februára.
Návrhy lídra kandidačnej listiny môže do piatka podať Prezídium SDKÚ-DS a krajské predsedníctva. Kandidáta môže navrhnúť aj 300 členov strany, ktorí sa podpíšu pod petíciu. Ak by bol na post lídra len jeden kandidát, primárky by sa nekonali. Povinnosť konať primárky, ak je o miesto viac záujemcov, má SDKÚ-DS zakotvené v stanovách. SDKÚ-DS je jedinou stranou na Slovensku, ktorá organizuje stranícke primárky. SDKÚ-DS má v súčasnosti dvoch europoslancov. Okrem Eduarda Kukana aj Petra Šťastného. Ten už kandidovať do EP nechce. 

Voľby do europarlamentu vyhlásil predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) v decembri, na Slovensku sa uskutočnia v sobotu 24. mája. V SR pôjde o tretie eurovoľby, predtým sa konali v rokoch 2004 a 2009. Naposledy si Slovensko volilo 13 europoslancov. Účasť na voľbách do EP na Slovensku bola nízka, v roku 2009 prišlo k urnám 19,64 percenta oprávnených voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona