Lídri z oblasti Amazonu podpísali pakt o spolupráci v ochrane dažďového pralesa

NETKY.SK • 7 September 2019, 9:20 • 2 min
Lídri z oblasti Amazonu podpísali pakt o spolupráci v ochrane dažďového pralesa

BOGOTA - Juhoamerické krajiny z regiónu rieky Amazon v piatok oznámili opatrenia na jeho záchranu, keďže ho spaľujú požiare a silnejú obavy, že tamojší najväčší dažďový prales na svete bude zničený.

slovakia

left justify in out

Lídri siedmich juhoamerických krajín sa stretli v Kolumbii a dohodli sa, že zvýšia spoluprácu v boji proti príčinám odlesňovania, ako sú ilegálna ťažba, ilegálne klčovanie pralesa na poľnohospodárske účely a obchodovanie s drogami. Informoval o tom kolumbijský prezident Iván Duque, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

 

Na základe paktu schváleného na tomto summite vznikne informačná sieť na zabránenie katastrof, zvýši sa sledovanie odlesňovania satelitmi, podporí sa výskum a vzdelávanie, posilní sa účasť domorodých obyvateľov na udržateľnom využívaní dažďového pralesa.

 

Krajiny v oblasti Amazonu požadujú pomoc od mnohonárodných bánk, ako je napríklad Panamerická rozvojová banka (IDB), doplnil Duque.

 

Summit sa konal v čase, keď Brazíliu kritizuje medzinárodné spoločenstvo za desaťtisíce požiarov, ktoré tento rok vyčíňali v brazílskej časti pralesa okolo Amazonu, a tá predstavuje až 60 percent pralesa.

 

Požiare vznikli po krokoch a rozhodnutiach brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara, ktorými viac sprístupnil dažďový prales ťažbe a poľnohospodárstvu. Údaje získané satelitmi naznačujú, že tempo odlesňovania sa tam rýchlo zvyšuje. Ide pritom aj o oblasť, ktorej biodiverzita patrí k najbohatším na svete.

 

Na stretnutí sa zúčastnili Duque, peruánsky prezident Martín Vizcarra, ekvádorský prezident Lenín Moreno, bolívijský líder Evo Morales, viceprezident Surinamu Michael Adhin, brazílsky minister zahraničných vecí Ernesto Araújo a guyanský minister pre prírodné zdroje Raphael Trotman.

 

Bolsonaro sa na summite nezúčastnil pre blížiaci chirurgický zákrok.

 

Kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý Brazíliu obvinil z neúcty k vlastným klimatickým záväzkom.

 

Oblasť Amazonu predstavuje polovicu všetkých tropických dažďových pralesov na svete a produkuje 20 percent sladkej vody na planéte, uviedol kolumbijský prezident Duque na stretnutí so zástupcami domorodého obyvateľstva.

 

Skupina siedmich najvyspelejších demokratických ekonomík G7 sa nedávno zaviazala, že Brazílii poskytne núdzovú pomoc vo výške 20 miliónov dolárov.

 

Požiare v Brazílii však nepriaznivo ovplyvnili aj ďalšie časti Amazónie a ďalšie lesné ekosystémy v regióne, vrátane Bolívie, Paraguaja a Peru.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona