Lídri V4 budú mimoriadne rokovať o utečencoch, očakáva sa spoločná deklarácia

NETKY.SK • 4 September 2015, 10:33 • 2 min
Lídri V4 budú mimoriadne rokovať o utečencoch, očakáva sa spoločná deklarácia

BRATISLAVA/PRAHA - Aktuálna situácia súvisiaca so zvyšujúcim sa prílivom utečencov do krajín EÚ a vypracovanie spoločnej deklarácie premiérov krajín V4 k migrácii. To je nosná téma dnešného popoludňajšieho mimoriadneho summitu predsedov vlád Českej republiky, Slovenskej republiky, Poľska a Maďarska v Prahe, ktorý zvolal šéf českej exekutívy Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Podľa slovenskej vlády, ktorú bude na summite zastupovať premiér Robert Fico, sa naša krajina dostáva pod enormný tlak svojich zahraničných partnerov. "V rámci EÚ nám neostáva veľa spojencov a reálne hrozí, že tlaku zo strany členských štátov, do ktorých migranti smerujú, budeme v poslednej fáze čeliť osamotení," upozorňuje slovenský kabinet. Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák poznamenal, že Vyšehradská štvorka má ako regionálne zoskupenie pomerne veľkú váhu v rámci únie. Jej spoločný hlas je preto vnímaný podstatne pozornejšie ako samostatný hlas individuálnych štátov V4.

 

Slovensko žiada otvorenú a komplexnú diskusiu o fenoméne migrácie, ako aj robustnejšiu spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ nacielenú na prevenciu ozbrojených konfliktov v krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú. Ako súčasť strednodobých opatrení presadzuje zriadenie tzv. bezpečných zón pre utečencov v krajinách pôvodu, resp. tranzitu, kde im bude poskytnutá adekvátna humanitárna pomoc.

 

SR trvá tiež na posilňovaní udržateľnej európskej politiky návratov a zlepšenia readmisií. Požaduje aj okamžité posilnenie ochrany suchozemských i morských vonkajších hraníc EÚ a vyzýva na spoločnú akciu proti prevádzačom a pašovateľom ľudí. Slovenská vláda zároveň odmieta povinné kvóty na prerozdelenie utečencov, pretože podľa nej je to ďalší faktor na zvyšovanie atraktivity EÚ pre zväčšujúce sa migračné vlny.

 

Sobotka nedávno zopakoval, že jeho krajina si neželá rozklad Schengenu, ale vníma nevyhnutnosť riešiť situáciu na starom kontinente spoločnými silami. "Treba sa zamerať na situáciu v Sýrii a jej okolí, v Líbyi a na pomoc krajinám na hraniciach Schengenu," vyhlásil s tým, že Európa by mala konať rýchlejšie, efektívnejšie a zaujímať sa, čo sa deje pred hranicami únie a čo tieto konflikty vyvolalo.

 

Poľská premiérka Ewa Kopaczová zdôraznila, že utečenecká kríza v Európe si vyžaduje rozhodné konanie a Poľsko je podľa nej pripravené vziať na seba záväzky v súlade s vlastnými možnosťami. Naznačila tiež, že Poľsko prehodnotí počet utečencov, ktorých sa chystá prijať. "Dnes už nehovoríme o 2200 utečencoch," konštatovala Kopaczová s odvolaním sa na počty migrantov presahujúce doterajšie očakávania. Európske krajiny preto podľa jej slov v blízkej budúcnosti opäť budú musieť rokovať o ich adekvátnom prerozdelení.

 

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán vo štvrtok (3.9.) v sídle Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli vyhlásil, že jeho krajina do 15. septembra prijme balíček nových opatrení zahŕňajúci fyzické bariéry, aby mohla lepšie čeliť prílivu migrantov. "My Maďari sme plní strachu, ľudia v Európe sú plní strachu, pretože vidia, že európski lídri, medzi nimi aj premiéri, nie sú schopní kontrolovať túto situáciu," povedal Orbán po stretnutí s predsedom EP Martinom Schulzom. Dodal, že prišiel osobne do sídla europarlamentu, aby informoval jeho predsedu, že Maďarsko urobí všetko možné, aby regulovalo tok utečencov.

 

Fico a Sobotka budú o migrantoch hovoriť aj v pondelok (7.9.) v Bratislave po historicky prvom spoločnom rokovaní českej a slovenskej tripartity. K dvojici politikov sa pridá aj rakúsky kancelár Werner Faymann. Informuje o tom oficiálna stránka českého úradu vlády.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona