Lídri V4 a Beneluxu rokovali o budúcnosti EÚ aj migrácii, na kvótach sa nezhodli

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 16:56 • 2 min
Lídri V4 a Beneluxu rokovali o budúcnosti EÚ aj migrácii, na kvótach sa nezhodli

VARŠAVA – Témy ako budúcnosť Európskej únie, brexit, migrácia, vzťahy s Ruskom či fungovanie spoločného trhu dominovali dnešnému stretnutiu lídrov V4 a Beneluxu vo Varšave.

slovakia

left justify in out

Aj keď premiéri Poľska, Maďarska, Česka, Holandska, Belgicka a Luxemburska - Beata Szydlová, Viktor Orbán, Bohuslav Sobotka, Mark Rutte, Charles Michele a Xavier Bettel nemajú na všetko rovnaké názory, zhodli sa na viacerých záveroch, a to aj v prípade migrácie s výnimkou povinných kvót. "Išlo o historický dialóg," skonštatovala Szydlová.

 

Dnešné rokovanie bolo prvým na úrovni lídrov krajín V4 a Beneluxu. "Momentálna situácia si vyžaduje koordináciu s našimi partnermi," vyhlásila Szydlová s tým, že len tak možno dosiahnuť prijateľné stanoviská. Diskusia bola podľa slovenského premiéra Roberta Fica búrlivá, ako doplnil belgický šéf kabinetu Michele, neexistovalo na nej žiadne tabu. Lídri sa napríklad zhodli na potrebe ochrany vonkajších hraníc EÚ, podpore spoločného aj digitálneho trhu či potrebe zainteresovania všetkých krajín do diskusie o budúcnosti EÚ.

 

Fico je presvedčený, že únia má budúcnosť len vtedy, ak sa podarí udržať pohromade všetkých 27 členských krajín. K tomu majú byť potrebné dve veci - diskusia o témach, ktoré jednotlivé krajiny spájajú, a nie naopak, ako aj vzájomný rešpekt špecifík jednotlivých krajín. "Tento proces musí byť inkluzívny, musia sa ho zúčastniť všetky krajiny, aj tie, ktoré nemajú euro," uviedol s tým, že na tom bola absolútna zhoda. Potvrdil to aj holandský premiér Rutte. "Problémy, ktorým čelí EÚ sa dajú riešiť len za účasti všetkých," doplnil.

 

Predsedovia vlád Vyšehradskej štvorky sa teraz ešte stretnú na samostatnom rokovaní, aby zhodnotili poľské predsedníctvo V4. Oficiálne ho od júla preberie Maďarsko, slávnostný akt odovzdávania prebehne dnes poobede vo Varšave.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies