Lídri únie presviedčajú Tuska

NETKY.SK • 29 August 2014, 13:02 • 2 min
Lídri únie presviedčajú Tuska

BRUSEL - Lídri EÚ naliehajú na poľského premiéra Donalda Tuska, aby prijal ponuku stať sa novým stálym predsedom Európskej rady.

slovakia

left justify in out

Podla štvrtkových vyjadrení úradu vlády vo Varšave Tusk sa touto možnosťou "veľmi vážne zaoberá" a analyzuje prípadné "dopady pre Poľsko a jeho bezpečnosť najmä vo svetle krízy na Ukrajine". Tusk, ktorý má podporu veľkých krajín bloku, by v prípade zvolenia dohliadal na prípravu a priebeh rokovaní lídrov členských krajín únie i krajín eurozóny, ktorej Poľsko nie je členom. Pravdepodobnosť jeho zvolenia stúpla po štvrtkovom zamietavom stanovisku dánskej premiérky Helle Thorningovej-Schmidtovej, ktorá sa považovala za hlavnú favoritku.

 

Podľa nemenovaných zdrojov sa Tusk stane nástupcom Hermana Von Rompuya a talianska ministerka Federica Mogheriniová by mala nahradiť Catherine Ashtonovú na poste šéfky diplomacie EÚ. S takýmto postupom údajne súhlasia aj samotní lídri. Tusk by sa totiž stal zástupcom východnej časti únie, kým šéfka talianskej diplomacie by zastupovala západnú časť. V ich prospech hrá aj fakt, že zastúpenie budú mať obe pohlavia, na čom si dáva záležať najmä budúci šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

Okrem záujmu zostať na čele Poľska aj po budúcoročných voľbách je príčinou váhania Tuska aj jeho slabšia schopnosť komunikácie v angličtine a francúzštine. Podľa zdrojov však jeho schválenie posilní šance Mogheriniovej, ktorej krajiny strednej a východnej Európy, najmä pobaltské krajiny, vyčítajú príliš mäkký postoj k Rusku. O všetkom rozhodnú lídri na sobotňajšom mimoriadnom summite v Bruseli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona