Lídri únie budú napriek Cameronovi nominovať Junckera za lídra EK

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 15:14 • 2 min
Lídri únie budú napriek Cameronovi nominovať Junckera za lídra EK

BRUSEL - Lídri Európskej únie v piatok na zasadnutí Európskej rady budú nominovať za šéfa Európskej komisie napriek opozícii britského premiéra Davida Camerona niekdajšieho dlhoročného luxemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera.

slovakia

left justify in out

Maďarský predseda vlády Viktor Orbán v piatok tiež vyhlásil, že za Junckera hlasovať nebude. Cameron je presvedčený, že 59-ročný Juncker nie je tým politikom, ktorý bude reflektovať potrebné reformy bloku a navráti právomoci členským krajinám. Cameron v piatok v Bruseli zdôraznil, že zo svojej opozície neustúpi. "Sú prípady, keď je dôležité trvať na princípoch... A dnes je jeden z takých dní," povedal.

 

Mnohí lídri vyjadrili nesúhlas s Cameronom ako napríklad belgický premiér Elio di Rupo, ktorý povedal, že Británia nemôže blokovať 26 či 27 krajín, ktoré s Junckerom súhlasia. Fínsky premiér Alexander Stubb trvá na tom, že Británia je dôležitý partner, ktorý tlačí na reformy a otvorenejšiu ekonomiku, no varoval, že krajina, ktorá dováža polovicu zo svojho exportu do krajín únie, by nemala tak ľahko flirtovať z jej opustením. "Myslím si, že v Spojenom kráľovstve sa niektorí ľudia musia prebudiť a zacítiť kávu: Európska únia je veľmi dobrá vec pre Spojené kráľovstvo," povedal. "Veľká Británia je dôležitý partner v EÚ," povedala dánska premiérka na okraj piatkového summitu EÚ. "Som presvedčená, že Spojené kráľovstvo potrebuje Európu a Európa potrebuje, aby bolo jej súčasťou." 

 

Juncker stál na čele Luxemburského kráľovstva s polmiliónovým obyvateľstvom takmer dve desaťročia. Zohral tiež zásadnú úlohu pri tvorbe euromeny a viedol skupinu ministrov financií euroskupiny počas finančnej krízy, ktorá ohrozovala existenciu eura. Ak ho lídri EÚ nominujú za predsedu EK, bude potrebovať podporu Európskeho parlamentu, v ktorom, ako sa zdá, už podporu oboch najväčších politických blokov - socialistov aj ľudovcov- má.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies