Lídri siedmich krajín, vrátane Slovenska, adresovali list zástupcom únie, v ktorom vyjadrili podporu jadrovej energii

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 07:52 • 2 min
Lídri siedmich krajín, vrátane Slovenska, adresovali list zástupcom únie, v ktorom vyjadrili podporu jadrovej energii

EURÓPA - Lídri siedmich členských štátov Európskej únie spoločne vyjadrili podporu jadrovej energetike.

slovakia

left justify in out

V liste adresovanom popredným predstaviteľom Európskej únie, lídri siedmich členských štátov Európskej únie, spoločne vyjadrili podporu jadrovej energetike. Jadrová energia by podľa nich mala byť aktívne podporovaná Európskou úniou pri jej plánoch na znižovanie skleníkových plynov.

 

img


Európska únia sa v decembri dohodla na znížení emisií skleníkových plynov v bloku do konca desaťročia najmenej o 55 % v porovnaní s úrovňami z roku 1990. Doterajším cieľom bolo do roku 2030 znížiť emisie o 40 %.

Predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovinska i francúzsky prezident Emmanuel Macron sú však znepokojení v súvislosti s obmedzeným priestorom pre tvorbu vnútorných politík.

 

Súvisiaci článok: Európska únia prišla so zaujímavou teóriou na boj proti klimatickým zmenám


„Sme presvedčení, že všetky dostupné technológie s nulovou a nízkou tvorbou emisií, ktoré prispievajú ku klimatickej neutralite a zároveň podporujú ďalšie ciele energetickej politiky, by mali byť nielen uznané, ale aj aktívne podporované Európskou úniou," uvádza sa v liste. Podľa sedmičky politikov, vrátane slovenského premiéra Igora Matoviča, to platí predovšetkým pre jadrovú energiu, ktorej rozvoj je jedným z hlavných cieľov Zmluvy o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu.

Štátnikov znepokojuje, že právo členského štátu zvoliť si medzi rôznymi zdrojmi energie je v súčasnosti výrazne obmedzené tvorbou politiky EÚ, ktorá čoraz viac vylučuje jadrovú energiu. V liste zároveň poukázali aj na nedávny rozsudok Súdneho dvora EÚ o projekte Hinkley Point C, ktorý potvrdil, že jadrová energia neohrozuje environmentálne ciele Zmluvy o fungovaní EÚ.

 

Možno vás bude zaujímať: Bieloruská jadrová elektráreň opäť bude vyrábať elektrinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona