Lídri rozhodnú o vedení orgánov štátnej správy a štátnych podnikov

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 11:40 • 2 min
Lídri rozhodnú o vedení orgánov štátnej správy a štátnych podnikov

Lídri rozhodnú o vedení orgánov štátnej správy a štátnych podnikov

slovakia

left justify in out

img

Rokovanie o obsadení vedúcich postov v orgánoch štátnej správy a podnikoch s účasťou štátu bude témou zasadnutia prvej Koaličnej rady po podpise zmluvy medzi SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd. Záujmy jednotlivých subjektov a kľúč, podľa ktorého si jednotlivé inštitúcie podelia, zatiaľ nie je známy. Jediný, kto verejne prezentoval svoje požiadavky, bol líder SaS Richard Sulík.
      "Chceme primárne tie inštitúcie, ktoré sú potrebné na zavedenie odvodového bonusu," uviedol a spresnil, že by malo ísť o vedenie Sociálnej poisťovne, Daňového riaditeľstva a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V druhom rade má SaS záujem o organizácie spadajúce pod rezorty, za ktoré sú jeho politickí predstavitelia zodpovední, pričom ako príklad uviedol Slovenskú elektrizačnú a prenosovú sústavu a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. "Môj názor je, že keď je za to niekto osobne zodpovedný, mal by rozhodovať aj o manažmente. Je to jeden z bodov rokovania Koaličnej rady," priblížil v utorok (13.7.) Sulík s tým, že nie je potrebné robiť v jednotlivých rezortoch a organizáciách "veľké čistky".
      Hostiteľ dnešného večerného stretnutia, predseda KDH Ján Figeľ, na túto tému poznamenal, že by nerád predbiehal rokovania. "Koalícia musí niesť aj spoločný záujem a ministri majú aj osobitnú zodpovednosť. Nájsť rovnováhu a spôsob, ako dať ministrom primeranú váhu a politicky vytvoriť podporu pre spoločnú politiku v jednotlivých oblastiach, je zodpovednosťou Koaličnej rady," povedal v utorok.
      Vyjednávacie tímy stredopravých strán sa zrejme nevyhnú ani aktuálnej téme, ktorou je euroval a pôžička Grécku. O týchto témach v pondelok a utorok (12. a 13.7.) v Bruseli rokovala premiérka Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš (obaja SDKÚ-DS). Európa totiž stále čaká na podpis SR pod rámcovú zmluvu o vytvorení Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu, s ktorým nová vláda nie je stotožnená, blokovať ho však nechce. Súhlas s jeho vytvorením dal ešte v máji predchádzajúci kabinet pod vedením Roberta Fica (Smer-SD).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies