Lídri oboch Kóreí si napriek napätým vzťahom zaslali priateľské listy

NETKY.SK • 22 Apríl 2022, 07:02 • 2 min
Lídri oboch Kóreí si napriek napätým vzťahom zaslali priateľské listy

SOUL – Severokórejský vodca Kim Čong-un poďakoval končiacemu juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi za jeho úsilie o zlepšenie vzťahov medzi oboma krajinami. S odvolaním sa na tamojšie štátne médiá o tom v piatok informovala agentúra AFP, ktorá označila tento krok v čase rastúcich náznakoch, že sa Pchjongjang pripravuje obnoviť jadrové testy, za nečakaný.

slovakia

left justify in out

Kim dostal „osobný“ list od juhokórejského prezidenta v stredu a na druhý deň poslal odpoveď, uviedla podľa agentúry Jonhap oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Mun Če-inova kancelária potvrdila, že najvyšší predstavitelia oboch Kóreí si vymenili priateľské listy, ale ďalšie podrobnosti k ich obsahu neposkytla.

 

 

Mun Če-in sa stretol s Kimom dovedna trikrát a pomohol sprostredkovať rokovania medzi ním a bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. Rozhovory o denuklearizácii Severnej Kórey však nepokročili, odkedy v roku 2019 stroskotal summit Trumpa s Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji.

 

Odvtedy Pchjongjang označil Muna za „dotieravého sprostredkovateľa“, vyhodil do vzduchu budovu spoločného styčného úradu za 15 miliónov dolárov, ktorú financoval Soul, a v marci prvýkrát od roku 2017 v plnom rozsahu uskutočnil test nového typu medzikontinentálnej balistickej rakety, píše AFP. KCNA avšak v piatok uviedla, že Kim a Mun súhlasili s tým, že sa vzájomné vzťahy zlepšia, ak obe strany „vyvinú neúnavné úsilie“.

 

img

 

Kim „ocenil námahu a úsilie, ktoré vynaložil Mun Če-in až do posledných dní svojho funkčného obdobia“, uvádza sa ďalej v správe KCNA s dôvetkom, že výmena listov je „vyjadrením ich hlbokej dôvery“. Novozvolený juhokórejský prezident Jun Sok-jol prisľúbil zaujať tvrdší postoj voči Severnej Kórei. Jeho päťročné funkčné obdobie sa začne 10. mája.

 

Možno vás zaujme: Uhoľnou baňou, kde pátrajú po nezvestných, otriasli ďalšie výbuchy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona