Lídri na summite OSN v New Yorku schválili deklaráciu o utečencoch a migrantoch

NETKY.SK • 19 September 2016, 17:03 • 2 min
Lídri na summite OSN v New Yorku schválili deklaráciu o utečencoch a migrantoch

NEW YORK - Lídri svetovej politiky a ministri zahraničných vecí 193 členských krajín OSN schválili dnes na osobitnom summite o utečencoch na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku rozsiahly dokument, ktorý by mal poskytnúť humánnejšiu a koordinovanú reakciu na utečeneckú krízu.

slovakia

left justify in out

Newyorská deklarácia pre utečencov a migrantov, ako sa dokument oficiálne volá, má 22 strán. Podľa tlačovej agentúry AP nie je právne záväzná a chýbajú v nej konkrétne záväzky. Vyzýva však krajiny, aby chránili ľudské práva utečencov a zvyšovali humanitárnu pomoc, ako aj počty presídlených utečencov.

 

Jednodňový summit otvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun výzvou adresovanou svetovým politikom, aby sa zaviazali "rešpektovať práva a dôstojnosť každého človeka, prinúteného okolnosťami ujsť zo svojho domova a hľadať lepší život inde".

 

Druhý summit o utečencoch bude hostiť v utorok prezident USA Barack Obama. Jeho cieľom bude získať konkrétne sľuby lídrov, ktoré by pomohli znášať náklady na poskytovanie pomoci a na presídlenie 65,3 milióna utečencov a migrantov vo svete.

 

Pan Ki-mun a generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing dnes v New Yorku podpísali novú dohodu, ktorou sa IOM oficiálne stala súčasťou systému OSN.

 

"Rozšírenie OSN o IOM reflektuje narastajúci význam migrácie a dôležitosť komplexného a systematického riešenia mobility ľudí na celom svete. Je to dôležitý krok vo vývoji v riadení medzinárodnej migrácie. Posilní sa tým schopnosť OSN podporovať členské štáty pri riešení otázok migrácie a zabezpečiť ochranu a pomoc migrantom, ktorí ju potrebujú," vyjadrila sa Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v SR.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies