Lídri krajín juhovýchodnej Ázie sa zišli na summite ASEAN

NETKY.SK • 12 November 2014, 08:00 • 2 min
Lídri krajín juhovýchodnej Ázie sa zišli na summite ASEAN

NEPJITO - Lídri členských štátov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa dnes zišli v mjanmarskej metropole Nepjito na summite, ktorý sa podľa očakávaní bude zameriavať na hospodárske vzťahy a územné spory v regióne.

slovakia

left justify in out

Medzi poprednými témami dvojdňového vrcholného stretnutia sú aj posledné dohody týkajúce sa Hospodárskeho spoločenstva ASEAN, ktoré má vzniknúť v decembri 2015, informovala agentúra DPA. Rozhovory na summite by mali pokrývať okrem iného územné spory medzi viacerými krajinami regionálneho združenia a Čínou v Juhočínskom mori, ako aj boj proti skupine Islamský štát na Blízkom východe a epidémiu eboly.
      

Desať štátov ASEAN tiež spustí iniciatívu ekologického hospodárstva v rámci boja proti globálnemu otepľovaniu. Členmi ASEAN sú Brunej, Indonézia, Malajzia, Filipíny, Singapur, Thajsko, Vietnam, Kambodža, Laos a Mjanmarsko. Na summite sa zúčastní aj prezident USA Barack Obama, ktorý do Mjanmarska pricestuje po účasti na summite Ázijsko-tichomorského hospodárskeho spoločenstva (APEC) v Pekingu, ako aj indický premiér Naréndra Módí, čínsky premiér Li Kche-čchiang a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V Nepjite očakávajú tiež lídrov Južnej Kórey, Austrálie, Nového Zélandu a Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies