Lídri G7 predstavili spoločné riešenia v oblasti klimatických zmien, vzdelávania či vakcinácie v chudobných krajinách

NETKY.SK • 13 Jún 2021, 17:12 • 2 min
Lídri G7 predstavili spoločné riešenia v oblasti klimatických zmien, vzdelávania či vakcinácie v chudobných krajinách

CARBIS BAY - Lídri krajín G7 sa dohodli na spolupráci v riešení "čínskych netrhových ekonomických praktík", dodaní vakcín proti koronavírusu chudobnejším krajinám a schválili tiež zavedenie globálnej minimálnej dane pre nadnárodné spoločnosti.

slovakia

left justify in out

Uviedli to v spoločnom nedeľnom vyhlásení. "Pokiaľ ide o Čínu a konkurenciu v globálnej ekonomike, budeme pokračovať v rokovaní o kolektívnych prístupoch riešenia netrhovej politiky a praktík, ktoré podkopávajú spravodlivé a transparentné fungovanie globálnej ekonomiky," vyjadrili sa.

 

Miliarda vakcín pre chudobné krajiny
Lídri sa takisto dohodli na presadzovaní spoločných hodnôt a vyzvali Čínu, aby rešpektovala ľudské práva a základné slobody v Hongkongu a oblasti Sin-ťiang. Peking čelí obvineniu, že sa v regióne dopúšťa vážneho porušovania ľudských práv príslušníkov ujgurskej moslimskej menšiny.

Britský premiér Boris Johnson potvrdil, že chudobným krajinám dodajú jednu miliardu vakcín. Využijú na to priame cesty aj medzinárodný program COVAX. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že na zaočkovanie aspoň 70% svetovej populácie je potrebných 11 miliárd dávok.

 

Minimálna daň pre nadnárodné korporácie
Zástupcovia krajín G7 zároveň formálne schválili zavedenie globálnej minimálnej dane pre nadnárodné korporácie, a to po dohode, ktorú minulý týždeň dosiahli ministri financií. Cieľom minimálnej dane je zabrániť firmám využívať daňové raje na presun ziskov a vyhýbanie sa daniam.

Johnson zhodnotil, že medzi lídrami G7 panuje "fantastická úroveň harmónie", ktorá má demonštrovať hodnotu demokracie a ľudských práv vo zvyšku sveta a pomôcť "najchudobnejším krajinám sveta rozvíjať sa čistým, zeleným a udržateľným spôsobom".

 

Zelené riešenia
Britský premiér tiež potvrdil, že krajiny G7 sú zodpovedné za 20% globálnych emisií uhlíka. Dodal, že majú za sebou prvý samit G7, ktorý sa môže pochváliť nulovými emisiami uhlíka. "Tento víkend sme mali jasno v tom, že kroky musia začať od nás," vyhlásil.

Dodal, že prísľub krajín G7 "vymazať" svoj podiel na klimatickej zmene je síce fantastický, no je potrebné ubezpečiť sa, že budú v tejto oblasti postupovať najrýchlejšie, ako sa len dá a pomôžu s tým aj rozvojovým krajinám.

 

Politik zdôraznil rozhodnutie krajín G7 dostať do škôl viac ako 40 miliónov dievčat z celého sveta. Uviedol, že lídri sa dohodli na financovaní iniciatívy Globálne partnerstvo pre vzdelávanie.

 

Len Británia má prispieť sumou 430 miliónov libier (zhruba 500 miliónov eur). Fakt, že niektoré deti nemôžu využiť svoj potenciál pre nedostatočný prístup k vzdelávaniu, označil za medzinárodnú hanbu.

 

"Vzdelávanie všetkých detí, najmä dievčat, je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa krajiny môžu dostať z chudoby a pomôže im to vymaniť sa z koronavírusovej krízy," vyjadril sa.

 

V jednote je sila

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že G7 nie je "klub zaujatý voči Číne". Dodal, že Čína je ekonomickým konkurentom, ktorý musí rešpektovať medzinárodné pravidlá

 

Prezident USA Joe Biden označil samit ako mimoriadne a produktívne stretnutie. Potvrdil, že USA dodajú 500 miliónov vakcín Pfizer, pričom 200 miliónov by mali vyčleniť do konca roka a zvyšok počas prvej polovice roka 2022

 

"Jediný spôsob, ako môžeme čeliť globálnym hrozbám, je spolupráca. Spojené štáty si splnia svoju úlohu - Amerika je späť. Som veľmi spokojný s výsledkom celej konferencie," zhodnotil samit šéf Bieleho domu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies