Lídri G20 prijali dohodu o globálnom otepľovaní. Čo má podľa nich kľúčový význam?

NETKY.SK • 30 Október 2021, 15:42 • 2 min
Lídri G20 prijali dohodu o globálnom otepľovaní. Čo má podľa nich kľúčový význam?

RÍM - Záverečné vyhlásenie lídrov summitu skupiny G20 by mali formálne prijať v nedeľu.

slovakia

left justify in out

Svetoví lídri sa na dvojdňovom summite skupiny G20 v Ríme dohodli, že zintenzívnia svoje úsilie v snahe obmedziť globálne otepľovanie na 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie. Vyplýva to z návrhu záverečného vyhlásenia dvojdňového summitu, z ktorého citovala v sobotu agentúra Reuters. "Naďalej sme zaviazaní naplniť cieľ Parížskej dohody z roku 2015 a udržať nárast globálnej priemernej teploty výrazne pod hranicou 2 stupňov Celzia oproti hodnotám spred priemyselnej revolúcie, ako sa aj ďalej usilovať o to, aby tento nárast neprekročil hranicu 1,5 stupňa Celzia," píšu v návrhu vyhlásenia.

 

img

 

V uvedenom dokumente podľa agentúry Reuters lídri tiež uznali, že dosiahnutie nulových emisií skleníkových plynov do polovice tohto storočia má kľúčový význam. Zároveň ide o cieľ, ku ktorému sa niektorí z najväčších producentov emisií uhlíka na svete doposiaľ nezaviazali.

 

Prečítajte si tiež: Kráľovná Alžbeta II. nepríde na klimatický summit OSN

 

Z návrhu vyhlásenia podľa agentúry Reuters ďalej vyplýva, že lídri skupiny 20 najväčších ekonomík podporia plán Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zavedenie globálnej minimálnej firemnej dane vo výške 15 %. Daň by mohla začať platiť už v roku 2023.

 

 

img

 

Podľa agentúry DPA sa lídri v sobotu najskôr odfotili sami, potom však na pódium prizvali aj záchranárov a zdravotníkov a odfotili sa aj s nimi. Vyjadrili im tým úctu a poďakovanie za nasadenie počas koronavírusovej pandémie. V piatok sa ministri zdravotníctva a financií skupiny G20 na stretnutí v Ríme dohodli, že podniknú kroky na to, aby zabezpečili, že do polovice roka 2022 bude proti koronavírusu zaočkovaných 70 percent svetovej populácie. Zároveň chcú vytvoriť pracovnú skupinu, ktorá sa má zaoberať bojom s budúcimi pandémiami.

 

Možno vás zaujme: Zálohovanie PET fliaš sa blíži. Ako bude vyzerať v praxi?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies