Lídri eurozóny dali Grécku poslednú šancu, sú pripravení ukázať mu východ

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 11:14 • 2 min
Lídri eurozóny dali Grécku poslednú šancu, sú pripravení ukázať mu východ

BRUSEL - Po piatich mesiacoch drámy, falošných "iskričiek nádeje" a nepríjemných prekvapení sú európski lídri nakoniec pripravení ukázať gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi východ z eurozóny, konštatuje agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Za dverami budovy Justus Lipsius v centre bruselskej politickej štvrte, si lídri eurozóny najskôr gréckeho premiéra "podali" a vytkli mu, že destabilizuje menovú úniu a nakoniec mu nemecká kancelárka Angela Merkelová predložila oficiálne ultimátum - do konca týždňa musí položiť na stôl komplexný návrh reforiem. Počas napätých a chvíľami emotívnych rokovaní kolegovia z eurozóny povedali Tsiprasovi, že nedokázal oceniť obrovské úsilie, ktoré vynaložili voliči a daňoví poplatníci v menovej únii, aby pomohli ľuďom v Grécku a obvinili ho z eskalácie napätia v celom regióne.

 

"Grécka party na účet ostatných sa končí," povedala litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Upozornila Tsiprasa, že Európa a eurozóna rozhodne nie sú pripravené platiť za nezodpovedné správanie sa novej gréckej vlády. Lídri eurozóny si nekládli pred ústa obrúsok a nešetrili kritikou na adresu Tsiprasa za jeho prístup k rokovaniam a vypísanie referenda. Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil, že sa musí stať "zázrak", aby sa Grécko udržalo v eurozóne a jeho maltský kolega Joseph Muscat uviedol, že 40-ročný Tsipras si svojím správaním vybudoval "obrovskú nedôveru" partnerov v bloku.

 

Ministri financií štátov, ktoré platia eurom, sa pred summitom stretli s novým gréckym kolegom Euklidom Tsakalotosom. Najskôr ho srdečne privítali, keďže vystriedal vo funkcii kontroverzného Janisa Varufakisa, ale nálada sa im okamžite zhoršila, keď vyšlo najavo, že Tsakalotos si na rokovania nepriniesol žiadny konkrétny plán ako vyviesť Grécko z krízy.

 

"Očakával som tak veľa od nového ministra, ktorý nám síce predložil dobrú prezentáciu situácie v Grécku, ale žiadne návrhy," povedal belgický minister financií Johan Van Overtveldt. Dodal, že si želá, aby si konečne aj Gréci uvedomili naliehavosť a vážnosť situácie tak, ako si to uvedomuje celá eurozóna. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na summite požadoval, aby Európska centrálna banka (ECB) a Európska komisia (EK) vypracovali detailné plány, ako ochrániť eurozónu pred dôsledkami Grexitu. Podľa nemenovaných zdrojov tak padlo dlhodobé "tabu" na podobné diskusie.

 

"Máme detailne pripravený scenár Grexitu," cituje Bloomberg predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. Termínom Grexit sa označuje odchod Grécka z eurozóny. Európskych lídrov sklamalo, že Gréci prišli na summit s prázdnymi rukami. Maltský premiér Muscat preto označil rokovania za plytvanie časom. A litovská prezidentka Grybauskaite vyhlásila, že nie je možné, aby si jedna krajina užívala siestu a ostatné za to platili, vrátane ľudí s oveľa nižšími dôchodkami a platmi, ako majú Gréci.

 

Muscata nahnevalo najmä Tsiprasovo rozhodnutie vypísať referendum o podmienkach záchranného balíka v čase, keď sa už zdalo, že dohoda Grécka s veriteľmi je na dosah. "Referendum prakticky popudilo verejnú mienku v celej Európskej únii," povedal. Lídri eurozóny preto zaujali tvrdý postoj voči Tsiprasovi a dali mu päť dní na to, aby prijal podmienky finančnej pomoc, v opačnom prípade čaká Grécko odchod z eurozóny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies