Lídri EÚ schválili dohodu o brexite

NETKY.SK • 25 November 2018, 11:20 • 2 min
Lídri EÚ schválili dohodu o brexite

BRUSEL - Lídri EÚ schválili v nedeľu na mimoriadnom summite v Bruseli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie a politickú deklaráciu o budúcich vzťahoch medzi Britániou a Úniou. Oznámil to predseda Európskej rady Donald Tusk, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lídri 27 členských krajín EÚ schválili dohodu po menej ako hodine diskusií, poznamenala spravodajská stanica BBC.

Dokument musia ešte odobriť aj v Európskom parlamente a v britskom zákonodarnom zbore. Európsky parlament by ho mohol podľa predbežného vyhlásenia jeho šéfa Antonia Tajaniho odhlasovať v januári.

 

Očakáva sa, že britský parlament bude hlasovať o dohode začiatkom decembra, pričom podľa denníka The Telegraph až 91 poslancov z Mayovej Konzervatívnej strany a mnohí ďalší hodlajú hlasovať proti súčasnému textu. Londýnsky denník ďalej informoval, že britská vláda v tajnom režime rokuje o "pláne B" v prípade, že súčasná dohoda v snemovni neprejde. Jedným z navrhovaných riešení je v tom prípade usporiadanie vzťahov Británie s EÚ na podobnom základe, ako fungujú medzi Nórskom a EÚ.

 

Vyjednávači EÚ a Londýna sa dohodli na 585-stranovom návrhu dohody o podmienkach brexitu minulý týždeň.

 

Sprievodná politická deklarácia, ktorú predstavili zúčastnené strany vo štvrtok, stanoví základy pre ďalšiu obsiahlu dohodu upravujúcu budúce vzťahy medzi EÚ a Britániou, o ktorej sa bude rokovať počas prechodného obdobia po ukončení členstva Británie, stanovenom na 29. marca 2019.

 

Z návrhu deklarácie vyplýva, že prechodné obdobie po vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, počas ktorého sa bude Británia naďalej riadiť legislatívou EÚ, by mohlo trvať do konca roku 2022.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies