Lídri EÚ sa dohodli na 120 miliardách eur pre pakt rastu a pracovných miest

NETKY.SK • 29 Jún 2012, 14:13 • 2 min
Lídri EÚ sa dohodli na 120 miliardách eur pre pakt rastu a pracovných miest

Lídri EÚ sa dohodli na 120 miliardách eur pre pakt rastu a pracovných miest - Svet Lídri EÚ sa počas prvého kola rokovaní zasadnutia Európskej rady (ER) dohodli na sume 120 miliárd eur pre pakt rastu a tvorby nových pracovných miest. Vo štvrtok (28.

slovakia

left justify in out

img

Lídri EÚ sa počas prvého kola rokovaní zasadnutia Európskej rady (ER) dohodli na sume 120 miliárd eur pre pakt rastu a tvorby nových pracovných miest. Vo štvrtok (28.6.) v noci to oznámil predseda ER Herman Van Rompuy.
      "Dohodli sme sa na pomoci pre naše ekonomiky. Suma vo výške 120 miliárd eur je určená na okamžité prorastové opatrenia," povedal Rompuy po prvých siedmych hodinách rokovaní európskych lídrov.
      Van Rompuy spresnil, že v rámci tohto programu ide o zvýšenie úverovej kapacity Európskej investičnej banky (EIB) vo výške 60 miliárd eur, pričom ďalších 60 miliárd eur sa použije z doteraz nevyčerpaných štrukturálnych fondov EÚ.
      Podľa nemenovaných diplomatov sa prvá časť rokovaní skončila bez uceleného úspechu - záverečného schválenia paktu - kvôli pokusom Talianska a Španielska o získanie podpory od ostatných európskych partnerov pre získanie úľav pre bankový sektor. Predovšetkým pre talianske a španielske banky, ktoré sú nútené vysoko si požičiavať na finančných trhoch.
      Predseda ER pred novinármi povedal, že po krátkej prestávke rokovania lídrov pokračujú. Zároveň priznal, že dva členské štáty trvali na tom, že EÚ musí na summite prijať krátkodobé aj dlhodobé krízové opatrenia. Podľa agentúry Reuters ide o Taliansko a Španielsko.
      Najťažšia časť rokovaní v rámci paktu pre rast a tvorbu pracovných miest - finančná stabilita - je predmetom nočných rokovaní lídrov EÚ, pričom krátko pred polnocou ešte nebol známy termín ukončenia týchto rokovaní.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies