Lídri EÚ pri fiškálnej zmluve schválili všetko, čo si predpripravili

NETKY.SK • 31 Január 2012, 08:34 • 2 min
Lídri EÚ pri fiškálnej zmluve schválili všetko, čo si predpripravili

Lídri EÚ pri fiškálnej zmluve schválili všetko, čo si predpripravili - Politika Európski lídri v rámci pondelkovej diskusie o novej fiškálnej zmluve schválili v Bruseli všetko, čo mali predpripravené. Po skončení mimoriadneho summitu to vyhlásila premiérk

slovakia

left justify in out

img

Európski lídri v rámci pondelkovej diskusie o novej fiškálnej zmluve schválili v Bruseli všetko, čo mali predpripravené. Po skončení mimoriadneho summitu to vyhlásila premiérka SR Iveta Radičová, pričom potvrdila, že k novej dohode sa pripojili všetky krajiny EÚ s výnimkou Veľkej Británie a Českej republiky.
      Pokiaľ úspešne prebehne ratifikácia v jednotlivých krajinách, mali by sa zaviesť nové pravidlá o vyrovnanom rozpočte, automatický mechanizmus na zavedenie nevyhnutných korekčných opatrení, pravidlo neakumulovať dlhy mimo účtu verejnej správy, povinnosť podávania predbežných správ o emisiách dlhopisov členských štátov či organizácia pravidelných stretnutí lídrov eurozóny najmenej dvakrát ročne.
      Na eurosummitoch by pritom mali zúčastňovať aj tie nečlenské krajiny eurozóny, ktoré ratifikujú novú zmluvu a budú tak môcť spolurozhodovať o všetkom dôležitom, zdôraznila Radičová. "Ak sa štáty pripravujú na vstup do eurozóny, tak by mali byť pri tvorbe takýchto pravidiel prítomné," vysvetlila.
      Český premiér Petr Nečas podľa nej ostatným kolegom vysvetlil, že vzhľadom na vnútropolitickú situáciu v ČR nemá v súčasnosti mandát na podpis fiškálnej zmluvy. "Momentálne ústavno-právne dôvody, postoj a kompetencie prezidenta aj vnútrokoaličné diskusie nevytvárajú podmienky na úspešnú ratifikáciu," priblížila slovenská premiérka. Zároveň však Nečas nevylúčil možný neskorší prístup k ratifikácii fiškálnej zmluvy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies