Lídri EÚ presviedčajú poľského premiéra, aby prevzal post predsedu Európskej rady

NETKY.SK • 29 August 2014, 08:46 • 2 min
Lídri EÚ presviedčajú poľského premiéra, aby prevzal post predsedu Európskej rady

VARŠAVA - Lídri Európskej únie presviedčajú poľského premiéra, aby prevzal funkciu predsedu Európskej rady a Donald Tusk berie tento návrh veľmi vážne, povedala dnes hovorkyňa poľskej vlády Malgorzata Kidawa-Blonska.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov, ktoré citovala agentúra Reuters, "premiér berie tento návrh veľmi vážne, analyzuje jeho dôsledky pre Poľsko a jeho bezpečnosť, osobitne vo svetle ukrajinskej krízy". Zdroje oboznámené s postupom výberového procesu dnes povedali, že Tusk je jasným favoritom na funkciu. Lídri EÚ budú diskutovať o nomináciách na členov novej Európskej komisie na osobitnom summite túto sobotu.

 

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski dnes pre poľský rozhlas povedal, že "nehrozí takmer žiadne nebezpečenstvo" jeho vymenovania za vysokého predstaviteľa Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Sikorski, ktorý je oficiálnym kandidátom Poľska na túto funkciu, však uviedol, že je optimistom, pokiaľ ide o ich výsledok prebiehajúcich rokovaní pre Poľsko. Agentúra Reuters dodala, že Tusk je čelným kandidátom na funkciu predsedu Európskej rady, ktorú v súčasnosti zastáva Herman Van Rompuy. A bolo by vysoko nepravdepodobné, aby Poľsko získalo v Európskej únii dve vysoké funkcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona