Lídri EÚ poverili Merkelovú a Hollanda, aby s USA vyjasnili pozadie špionáže

NETKY.SK • 25 Október 2013, 07:20 • 2 min
Lídri EÚ poverili Merkelovú a Hollanda, aby s USA vyjasnili pozadie špionáže

BRUSEL - Prvá časť summitu EÚ sa skončila hodinu po polnoci. Zasadanie európskych lídrov trvalo dlhšie, než sa očakávalo, čo bolo zapríčinené debatami ohľadom bezpečnosti elektronickej komunikácie a ochrany osobných dát v Európe, ktoré boli spochybnené sériou odhalení o americkej špionáži na pôde EÚ.

slovakia

left justify in out

Európski lídri vyzvali nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, aby spoločnými silami, v komunikácii s Washingtonom, objasnili v priebehu najbližších týždňov úlohu spravodajských služieb USA ohľadom podozrení o sledovaní mobilu nemeckej kancelárky a telefonátov ďalších 35 európskych lídrov.   

Merkelová, ktorá sa na summite stala stredobodom pozornosti, kvôli jej odpočúvanému mobilu, prejavila dostatok zmyslu pre humor, keď na summit došla na aute s číslom 007, čo je číslo britského špióna Jamesa Bonda. Na otázku novinárov, čo bolo predmetom jej telefonického rozhovoru s prezidentom USA Barackom Obamom, ironicky uviedla, že nemôže poskytnúť detaily o tomto súkromnom rozhovore, nakoľko je podozrenie, že jej hovor bol odpočúvaný.

"Veci sa musia do budúcnosti zmeniť a musia sa zmeniť radikálne," poznamenala Merkelová v súvislosti so špionážnou aférou. Kancelárka zároveň priznala, že lídri EÚ na summite nehovorili o pozastavení obchodných a investičných rokovaní s USA, ako to požaduje napríklad časť poslancov Európskeho parlamentu, nakoľko po prerušení týchto rozhovorov by bolo veľmi zložité nadviazať na pokračovanie dohody, ktorá má obom stranám priniesť v budúcnosti miliardové zisky.  

Túto správu potvrdil aj taliansky premiér Enrico Letta, keď zdôraznil, že v optike lídrov EU nie je priama súvislosť medzi špionážnou aférou a Transatlantickou dohodou o obchode a investíciách (TTIP). Zároveň však naznačil, že európski politici chcú poznať pravdu o pozadí špionážnych a odpočúvacích praktík.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy vo svojom vystúpení uviedol, že lídri sa okrem vopred určenej agendy venovali aj situácii súvisiacej s nelegálnou činnosťou spravodajských služieb na pôde EÚ. Podľa neho lídri zdôraznili blízkosť a partnerstvo medzi EÚ a USA, tá by však mala byť založená na dôvere a to sa týka aj spolupráce spravodajských služieb.

Van Rompuy zdôraznil, že činnosť tajných služieb má byť zameraná prioritne na potieranie hrozieb terorizmu a kriminálnej činnosti. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso v tejto súvislosti uviedol, že premiérom a prezidentom predstavil rozsiahly dokument o stave digitálneho sektora v EÚ s porovnaním hlavných indikátorov voči USA a iným konkurentom. "Všetci chápeme urgentnosť tejto agendy, ale nevyužívame všetky možnosti, ktoré nám informačné a komunikačné technológie ponúkajú," uviedol na adresu hlavnej agendy summitu. S tou sú podľa neho úzko spojené aj obavy politikov a občanov o bezpečnosť osobných údajov a elektronickej komunikácie. Barroso zdôraznil, že občania EÚ musia veriť v digitálnu agendu, do čoho však zapadá aj ochrana ich osobných údajov. Ochrana dát je podľa neho nielen základným právom Európanov, ale aj nevyhnutnosť ak chcú internetové a telekomunikačné siete využívať pre obchodovanie a podnikanie cez počítačové siete.

Z hľadiska digitálne ekonomiky v EÚ aj Barroso aj Van Rompuy zdôraznili, že európsky telekomunikačný trh je príliš fragmentovaný. Európska komisia ponúka riešenia, aby sa situácia zlepšila, napríklad v oblasti roamingových hovorov alebo cezhraničných online nákupov, čo môže viesť v priemere k 20-percentnému zníženiu výdavkov vo verejnej správe a prostredníctvom sektoru informačných a komunikačných technológií vytvoriť v EÚ okolo 900.000 nových pracovných miest. Van Rompuy spresnil, že na podporu tohto cieľa budú v budúcom rozpočte EÚ zamerané aj štrukturálne fondy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies