Lídri EÚ navrhujú zavedenie bankového dohľadu v priebehu roka 2013

NETKY.SK • 19 Október 2012, 07:21 • 2 min
Lídri EÚ navrhujú zavedenie bankového dohľadu v priebehu roka 2013

Lídri EÚ navrhujú zavedenie bankového dohľadu v priebehu roka 2013 - Svet Lídri Európskej únie sa po prvom dni summitu v Bruseli zhodli na kompromisnom názore pre ustanovenie jednotného bankového dohľadu v eurozóne. Podľa diplomatov, ktorí mali prístup k

slovakia

left justify in out

img

 Lídri Európskej únie sa po prvom dni summitu v Bruseli zhodli na kompromisnom názore pre ustanovenie jednotného bankového dohľadu v eurozóne.

Podľa diplomatov, ktorí mali prístup k návrhu záverov zo štvrtkovej pracovnej večere lídrov EÚ, sa europolitici dohodli na "cieli dokončiť právny rámec" pre zavedenie spoločného dohľadu nad bankami ešte do konca tohto roku, pričom bankový dozor bude zavedený do praxe "v priebehu roku 2013".

Dátum implementácie dohody o spoločnom bankovom dozore je dôležitý z toho hľadiska, že odo dňa, keď sa Európska centrálna banka (ECB) stane spoločným "dozorcom" bánk v eurozóne, bude možné pristúpiť k priamej finančnej rekapitalizácii problémových bánk eurozóny, bez ďalšieho zaťažovania štátneho dlhu. 

Eurokomisár pre finančné záležitosti Olli Rehn na summite uviedol, že ide o kľúčovú dohodu, ktorá pomôže prelomiť začarovaný kruh medzi zadlženými krajinami a ich bankovými sektormi.

Očakáva sa, že lídri EÚ už v najbližších hodinách oficiálne potvrdia dohodu a ďalšie podrobnosti o jednotnom bankovom dohľade.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies