Lídri EÚ na summite pohrozili KĽDR dodatočnými postihmi kvôli jadrovému programu

NETKY.SK • 20 Október 2017, 06:25 • 2 min
Lídri EÚ na summite pohrozili KĽDR dodatočnými postihmi kvôli jadrovému programu

BRUSEL - Európska únia pohrozila Kórejskej ľudovodemokratickej republike prijatím dodatočných reštriktívnych opatrení po tom, ako sa ministri zahraničných vecí EÚ zhodli na rozšírení sankcií voči Pchjongjangu kvôli nedávnym jadrovým testom a testom balistických striel.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo záverov, ktoré vo štvrtok večer prijali šéfovia vlád a štátov počas prvého dňa summitu EÚ. "EÚ v úzkej spolupráci so svojimi partnermi zváži ďalšie reakcie a bude pristupovať k tretím krajinám, aby ich povzbudila pre úplnú implementáciu sankcií OSN," uvádza sa v dokumente schválenom lídrami 28 členských krajín Únie.

 

V pondelok (17.10.) Rada EÚ pre zahraničné veci prijala nové sankcie proti severokórejskému režimu v reakcii na testy jadrovej bomby zo začiatku septembra. Rozšírené sankcie sú zamerané najmä na predstaviteľov armády, ale aj na bežné finančné prevody občanov KĽDR pôsobiacich v Európe.

 

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová v tejto súvislosti pripomenula, že sankcie EÚ proti KĽDR patria medzi najrepresívnejšie zo všetkých sankčných opatrení EÚ voči tretím krajinám.

 

Závery októbrového summitu EÚ zároveň obsahujú výzvu, aby sa Severná Kórea vzdala svojich jadrových programov a programov balistických striel "komplexným, overiteľným a nezvratným spôsobom".

 

Prečítajte si aj KĽDR takýmto tempom zbankrotuje, nad vodou ich neudrží ani ilegálne obchodovanie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies