Lídri EÚ dúfajú, že dosiahnu dohodu o reformách únie, ktorá odvráti brexit

NETKY.SK • 18 Február 2016, 11:37 • 2 min
Lídri EÚ dúfajú, že dosiahnu dohodu o reformách únie, ktorá odvráti brexit

BRUSEL - Lídri Európskej únie sa dnes budú na summite v Bruseli snažiť dohodnúť s Britániou na reformách EÚ. Politici dúfajú, že dokážu uzavrieť dohodu, ktorá presvedčí ostrovnú krajinu, aby zostala v únii, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Všeobecne vládnu obavy, že v referende, ktoré britský premiér David Cameron prisľúbil najneskôr do konca roka 2017, ale jeho uskutočnenie sa očakáva už tento rok, by Briti mohli hlasovať za odchod z EÚ.

 

Rozruch okolo brexitu - teda prípadného odchodu Británie z EÚ po vyše 40 rokoch jej "vlažného" členstva - nastal v období, keď únia bojuje aj s vážnou migračnou krízou a s pretrvávajúcimi ekonomickými ťažkosťami.

 

"EÚ ešte nikdy nečelila toľkým obrovským a súbežným krízam," povedal v utorok grécky premiér Alexis Tsipras, ktorého krajinu trápia mnohé problémy.

 

Pred začiatkom summitu lídrov rastie optimizmus, že dohodu o reformách únie, požadovaných Britániou, je možné dosiahnuť - to potom umožní Cameronovi robiť kampaň v prospech pokračujúceho členstva Spojeného kráľovstva v EÚ.

 

Stály predseda Európskej rady Donald Tusk však varoval, že dohoda ešte vôbec nie je istá.

 

"Máme odlišné názory na niektoré politické záležitosti a som si plne vedomý, že bude ťažké ich prekonať. Preto vás vyzývam, aby ste boli konštruktívni," napísal Tusk lídrom.

 

"Myslím si, že robíme pokroky, ale ešte sme nedospeli k zhode ani v jednom zo štyroch (reformných) balíkov," uviedol nemenovaný diplomat EÚ.

 

Zdroje v Bruseli tvrdia, že hlavné nedoriešené záležitosti súvisia s navrhovaným mechanizmom zaisťujúcim ochranu krajinám mimo eurozóny; s detailmi systému obmedzených sociálnych výhod pre prisťahovalcov z ostatných krajín EÚ; a s britskou výnimkou v otázke "tesnejšej únie", ktorú si EÚ stanovila ako cieľ.

 

Šíria sa početné špekulácie, že ak bude dohoda dosiahnutá, Cameronovi vydláždi cestu k vyhláseniu referenda už 23. júna.

 

Dvojdňovému summitu EÚ v Bruseli má dominovať aj migračná kríza, pričom 28 lídrov členských štátov EÚ má podľa očakávania diskutovať o dosiaľ pomalom plnení dohodnutých opatrení. "Je to otázka dôveryhodnosti a spoľahlivosti. Je dôležité pohnúť sa dopredu," povedal ďalší bruselský diplomat.

 

Lídri vyzvú hlavné migračné tranzitné krajiny, obzvlášť Turecko, aby konali. Vyplýva to z náčrtu vyhlásenia lídrov, ktoré má agentúra DPA k dispozícii. V náčrte sa uvádza, že "prúdy migrantov z Turecka do Grécka sú stále až príliš veľké" a "Ankara musí urobiť ďalšie rázne kroky".

 

"Počty ľudí prichádzajúcich z Turecka musia výrazne a trvalo klesať," uviedol nemenovaný stredoeurópsky diplomat.

 

Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko tento týždeň takisto zvýšili tlak, keď vyhlásili, že ak sa migračná kríza nedostane na turecko-gréckej hranici pod kontrolu, pomôžu Macedónsku uzavrieť jeho hranice s Gréckom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies