Lídri EÚ chcú pritvrdiť pri vymáhaní daní od veľkých firiem

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 09:41 • 2 min
Lídri EÚ chcú pritvrdiť pri vymáhaní daní od veľkých firiem

BRUSEL - Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko sa zasadili za prísnejšie pravidlá, ktoré by zabránili nadnárodným spoločnostiam agresívne sa vyhýbať plateniu daní v krízou postihnutej Európe. Na tlačovej konferencii k európskemu summitu o energetike a daňovej politike to potvrdili lídri troch najväčších európskych ekonomík.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme akceptovať, že istý počet firiem sa stavia do pozície, v ktorej sa môžu vyhnúť plateniu daní legálnou cestou. Musíme sa skoordinovať na európskej úrovni, harmonizovať pravidlá a vytvoriť stratégiu, ako to zastaviť," vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande. Svoju frustráciu z toho, že existujúce daňové predpisy neumožňujú úplný výber daní, vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Takéto niečo si nemôžete vyriešiť sami, žiada si to kroky na medzinárodnej úrovni, a preto si myslím, že dnešný deň je svojím spôsobom prelomový," dodal britský premiér David Cameron, ktorý otázku daní postavil na prvé miesto aj v zozname tém summitu G8, naplánovaného na jún. 

Problém s legálnym neplatením daní narazil v Európe na citlivé miesto, keďže mnohé európske štáty v snahe znižovať národné deficity a zadlženosť musia škrtať sociálne výdavky a zvyšovať dane pracujúcim. Paríž a Londýn poukazujú najmä na hrozivý rozmer týchto praktík. Podľa utorkovej správy amerického Senátu napríklad spoločnosť Apple zo zámorského zisku 74 mld. USD zaplatila iba 2 % dane. Využila na to údajnú medzeru v írskych daňových predpisoch, čo Írsko ostro odmietlo. Britská pobočka spoločnosti Amazon podľa obdobných zistení v roku 2012 zaplatila zo zisku 6,5 mld. USD daň iba vo výške 3,7 mil. USD, podobne vraj pracujú aj spoločnosti ako Google alebo Starbucks. 

Podľa oficiálnych odhadov európske štáty vďaka legálnemu aj ilegálnemu neplateniu daní firmami ročne prichádzajú celkovo o približne 1 bil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona