Lídri cyperských Grékov a Turkov chcú obnovenie mierových rokovaní

NETKY.SK • 8 Február 2014, 14:34 • 2 min
Lídri cyperských Grékov a Turkov chcú obnovenie mierových rokovaní

NIKÓZIA - Rokovania o Cypre na najvyššej úrovni budú pokračovať 11. februára.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia cyperských Grékov a Turkov obnovia po 18-mesačnej prestávke svoje mierové rokovania 11. februára, kedy sa na základni OSN v Nikózii stretnú prezident gréckej časti Cypru Nikos Anastasiadis a vodca cyperských Turkov Derviš Eroglu. Oznámila to dnes OSN, ktorú citovala agentúra Reuters.

Predtým obe strany uviedli, že schválili novú cestnú mapu rokovaní a načrtli spoločné vyhlásenie, ktoré bude prečítané, keď obnovia rozhovory. Pôjde o ich prvé oficiálne stretnutie od polovice roka 2012, kedy rokovania uviazli v slepej uličke.

"Najťažšia časť je pred nami," povedal v piatok prezident Cyperskej republiky Anastasiadis reportérom v Aténach. "Spoločné vyhlásenie nie je riešením cyperského problému, ale stanovuje hranice, v rámci ktorých musia obe spoločenstvá spolupracovať," dodal.

Cyperskí Gréci a Turci žijú oddelene od tureckej invázie na sever ostrova v roku 1974, ktorým Ankara reagovala na Grékmi vedený prevrat.

Invázii predchádzali roky občasných bojov medzi oboma stranami a kolaps spoločnej vlády krátko po vyhlásení nezávislosti Cypru od Británie v roku 1960.

Cyperskí Gréci reprezentujú ostrovnú krajinu vo svete a v Európskej únii, čo Turecko považuje za hrozbu pre svoje snahy stať sa členom EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies