Lídri členských krajín sa dohodli na sedemročnom rozpočte EÚ

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 07:23 • 2 min
Lídri členských krajín sa dohodli na sedemročnom rozpočte EÚ

BRUSEL - Hlavy štátov a vlád členských krajín Európskej únie sa definitívne dohodli viacročnom finančnom rámci (VFR) na obdobie 2014-2020. Po niekoľkých hodinách rokovaní na summite to v noci na dnes potvrdil predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

slovakia

left justify in out

"Odpoveď je kladná," citovala Van Rompuya tlačová agentúra DPA. Námietky Británie sa predtým postarali o napätie. Britský premiér David Cameron trval na lepších finančných podmienkach, čo zatienilo vrcholnú schôdzku zvolanú s cieľom schváliť plány na riešenie problémov s nezamestnanosťou mladých, uviedla agentúra AP.

Východisko účastníci summitu napokon našli vo forme ústupku Londýnu, uviedol luxemburský premiér Jean-Claude Juncker. Británia dostáva od roku 1984 tzv. britskú zľavu na svoje príspevky do rozpočtu EÚ, keďže má pomerne malý úžitok s poľnohospodárskych fondov únie. V poslednom čase táto "zľava" predstavovala 3,6 miliardy eur ročne (2011). Lídri EÚ sa teraz dohodli, že by mala byť Londýnu zvýšená o 200 miliónov eur, informoval Juncker.

Po dohode na VFR na ďalších sedem rokov vo výške 997 miliárd eur otvorili prezidenti a premiéri členských krajín tiež cestu tomu, aby bola pomoc pre nezamestnaných mladých v EÚ, dosahujúca celkovo rádovo miliardy eur, vyplatená skôr než bolo plánované, dodáva DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona