Lídri britských firiem požadujú trojročnú prechodnú obchodnú dohodu

NETKY.SK • 18 September 2017, 10:28 • 2 min
Lídri britských firiem požadujú trojročnú prechodnú obchodnú dohodu

LONDÝN - Lídri britských firiem vrátane takých spoločností, ako sú BT a Centrica, požadujú prechodnú trojročnú dohodu po brexite, aby sa ochránili pracovné miesta vo Veľkej Británii aj v Európskej únii (EÚ).

slovakia

left justify in out

V liste, za ktorým stojí Konfederácia britského priemyslu (CBI), vyše 100 firiem, ktoré zamestnávajú viac než 1 milión ľudí vo Veľkej Británii a EÚ, uviedlo, že v súčasnosti musia urobiť rozhodnutia týkajúce sa investícií, čo bude mať v budúcnosti vplyv na pracovné miesta. Pokiaľ podľa firiem nepríde k prechodnej dohode a bude sa diskutovať o tom, že existuje reálne riziko nedosiahnutia dohody a že je potrebné sa pripraviť na takúto situáciu, nevyhnutne to bude mať negatívny vplyv na ekonomiku a pracovné miesta vo Veľkej Británii aj v EÚ.

 

Brusel vyhlásil, že rokovania o budúcich obchodných vzťahoch medzi Britániou a Úniou sa môžu začať až potom, keď všetky ostatné vlády štátov Únie budú spokojné s pokrokom dosiahnutým pri rokovaniach o podmienkach odchodu Londýna. Británia má vystúpiť z EÚ na konci marca 2019.

 

Britská premiérka Theresa Mayová vystrašila podnikateľskú komunitu tento mesiac, keď požiadala lídrov firiem, aby sa podpísali pod list podporujúci vládnu stratégiu týkajúcu sa brexitu. Firmy v Británii aj v EÚ tvrdia, že je potrebná prechodná dohoda až na tri roky, aby mohli plánovať. V opačnom prípade môže byť ohrozená prosperita na oboch stranách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona