Lídra protiimigrantskej strany vyšetrujú kvôli nadštandardným vzťahom s Izraelom

NETKY.SK • 2 December 2016, 16:08 • 2 min
Lídra protiimigrantskej strany vyšetrujú kvôli nadštandardným vzťahom s Izraelom

AMSTERDAM - Holandská bezpečnostná služba AIVD začala skúmať styky Geerta Wildersa, lídra opozičnej a protiimigrantsky zameranej Strany slobody (PVV), s predstaviteľmi Izraela v rokoch 2009 a 2010. Uviedol to dnes spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie je podľa holandského denníka Volkskrant založené na obavách, že Wilders mohol byť zásluhou kontaktov s Izraelom ovplyvniteľný a menej lojálny voči vlastnej krajine. Po parlamentných voľbách v júni 2010 sa Wildersova PVV stala súčasťou vládnej koalície pod taktovkou premiéra Marka Rutteho (PVV koalíciu opustila v apríli 2012).

 

Volkskrant vo svojom dnešnom vydaní upozornil, že svoje obvinenia zakladá na vlastnom bezpečnostnom vyšetrovaní Wildersa za posledných 12 rokov. Wilders sa od mnohých ultrapravicových politikov v krajinách EÚ líši tým, že pestuje úzke vzťahy so židovskou komunitou. Noviny Volkskrant v tejto súvislosti pripomenuli, že šéf PVV mal úzke styky s mnohými vplyvnými Izraelčanmi do roku 2010 a často navštevoval izraelské veľvyslanectvo v Holandsku.

 

Zdroje z holandskej židovskej obce denníku prezradili, že tieto vzťahy odvtedy značne ochladli. Bezpečnostná služba AIVD v roku 2010 informovala Wildersa, že poslanec jeho strany Gidi Markuszower predstavuje "riziko pre integritu Holandska", lebo bol ovplyvnený tajnou službou zo zahraničia, zrejme Mossadom. Wilders následne Markuszowera stiahol z kandidátky.

 

Wilders dnes na vyšetrovanie AIVD zareagoval zverejnením svojej fotografie s textom: "Ľudia, ktorí ma chcú zastaviť, ma musia najskôr zabiť." Text, ktorý je určený premiérovi Ruttemu, štátnej prokuratúre, AIVD a zvyšku elít, je rovnaký ako ten, ktorý Wilders použil minulý týždeň, v posledný deň súdneho procesu za šírenie rasovej diskriminácie.

 

Podľa prieskumu verejnej mienky inštitútu Maurice de Hond z konca novembra Wildersova PVV sa dostala na vrchol voličskej popularity: v súčasnosti by obsadila 33 kresiel v 150-člennom parlamente, čo je najviac zo všetkých politických strán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona