Lídra pakistanského Talibanu vyhlásili na globálneho teroristu

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:13 • 2 min
Lídra pakistanského Talibanu vyhlásili na globálneho teroristu

WASHINGTON - Spojené štáty v utorok vyhlásili lídra skupiny Tehrík-i-Tálibán Pákistán (Talibanské hnutie Pakistanu) Maulánu Fazlulláha za "globálneho teroristu".

slovakia

left justify in out

Znamená to, že akákoľvek transakcia s touto osobou bude odteraz zločinom. Americké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že spomínané zaradenie vláde umožňuje zabaviť Fazlulláhovi všetok majetok, dokonca aj ten, ktorý je pod kontrolou amerických občanov.

 

Fazlulláh a jeho hnutie sa prihlásili k nedávnemu útoku na vojenskú školu v Pešávare, kde zabili najmenej 150 ľudí vrátane 134 detí. Tehrík-i-Tálibán Pákistán stojí aj za atentátom z roku 2012 na laureátku Nobelovej ceny mieru Malálu Júsafzajovú bojujúcu za vzdelávanie dievčat a žien. Talibanské hnutie Pakistanu bojuje od roku 2007 za nastolenie ich interpretácie islamského práva na celom území krajiny. Operujú predovšetkým v oblasti pri hranici s Afganistanom, aj keď na afganský Taliban nie sú priamo napojení. USA skupinu zaradili na zoznam teroristických organizácií v roku 2010.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona