Lidington: Veľkú Britániu v úsilí o reformovanie EÚ podporuje aj Slovensko

NETKY.SK • 5 November 2015, 12:00 • 2 min
Lidington: Veľkú Britániu v úsilí o reformovanie EÚ podporuje aj Slovensko

BRATISLAVA – Odporúčanie, s ktorým príde premiér Veľkej Británie David Cameron po rokovaniach v Bruseli, bude kľúčové pre rozhodovanie sa voličov v referende o tom, či zostať v Európskej únii (EÚ). Uviedol to dnes britský minister pre európske záležitosti David Lidington v rámci medzinárodnej konferencie Tatra Summit, ktorá sa koná tento týždeň v Bratislave.

slovakia

left justify in out

„Cieľom je zaistiť reformy, ktoré budú v záujme celej Európy, no zároveň pomôžu Veľkej Británii cítiť sa v EÚ komfortnejšie. Kým Európa neprijme reformy, alebo sa aspoň nestane konkurencieschopnejšou, demokratickejšou a flexibilnejšou, ako je dnes, ekonomické, politické a sociálne napätie, ktoré vidíme vo viacerých štátoch EÚ, sa ešte zhorší,“ povedal Lidington na brífingu. Európa musí byť podľa neho ekonomicky konkurencieschopnejšia a usilovať sa o prehlbovanie jednotného trhu a obchodovania. Ako upozornil, kontinent čelí existenčnej výzve, keď sú milióny mladých ľudí bez práce a výrazne zaostáva za USA napríklad z pohľadu podnikania a získavania rizikového kapitálu pre startupy. Poukázal na málo rozvinuté digitálne služby a význam dohôd o voľnom obchode.

 

„Okrem Transatlantickej dohody USA a EÚ o voľnom obchode TTIP by sme sa mali zamerať na obchod s rozvíjajúcimi sa ekonomikami a Japonskom, lebo tam sú desiatky miliónov zákazníkov, ktorí majú záujem o európske tovary a služby, ale je tam stále veľa obchodných bariér,“ konštatoval britský minister. Británia volá aj po spravodlivosti voči krajinám, ktoré neplatia eurom. EÚ musí prísť podľa Lidingtona na systém, ako nediskriminovať štáty na základe meny a ochraňovať jednotný trh dvadsaťosmičky, ale zároveň posilňovať integráciu krajín eurozóny. Minister zdôraznil, že pre Britániu je myšlienka byť súčasťou užšej politickej integrácie neprijateľná a žiada záruky, že k tomu nebude nútená. Presadzuje tiež silnejšiu úlohu národných parlamentov pri kontrole rozhodnutí EÚ.

 

Lidington potvrdil, že vo svojom úsilí o reformu únie má Británia aj podporu štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska, ktoré tiež vidia výhody jednotného trhu a chcú, aby krajina zostala v klube. „Potrebujeme vidieť, že sa udiali zmeny, ktoré nám umožnia v kampani presadzovať myšlienku zostať v únii. Premiérovo odporúčanie na základe výsledku rokovaní bude dôležité pre rozhodovanie voličov,“ uzavrel. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ by sa malo uskutočniť do konca roka 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona