Líder vládnucej rumunskéj strany požaduje umiestniť sídlo EMA v Bukurešti

NETKY.SK • 12 Máj 2017, 11:07 • 2 min
Líder vládnucej rumunskéj strany požaduje umiestniť sídlo EMA v Bukurešti

BUKUREŠŤ - Predseda rumunskej vládnucej Sociálnodemokratickej strany Liviu Dragnea dôrazne požaduje, aby bolo sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) premiestnené z Londýna do Bukurešti. V súvislosti s plánovanou zmenou, ktorú si vyžiada vystúpenie Británie z EÚ, povedal, že Rumunsko má "plné právo", aby bolo novou hostiteľskou krajinou tejto agentúry.

slovakia

left justify in out

Dragnea, ktorý je predsedom dolnej komory rumunského parlamentu, sa tak vyjadril vo štvrtok pri príležitosti návštevy predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera v Bukurešti. Ako hlavný dôvod, prečo by mala EMA po tzv. brexite sídliť v Rumunsku, uviedol, že ide o jednu z "dvoch krajín" EÚ, kde sa zatiaľ nenachádza "nijaká európska agentúra".

 

O prevzatie sídla EMA sa uchádza 21 krajín vrátane Slovenska. Rozhodnutie v prípade EMA, ako aj Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA), ktorého centrála sa nachádza v súčasnosti takisto v Londýne, prijmú samotné členské štáty na pôde Rady EÚ.

 

Štvrtkové vyjadrenie Dragneu je podľa tlačovej agentúry APA prekvapením pre rumunskú verejnosť, keďže snahy Bukurešti o získanie sídla EMA boli doteraz iba málo známe. Podľa tohto politika má Bukurešť aj "logistické a inštitucionálno-administratívne" predpoklady, pričom poukázal na to, že je k dispozícii vhodná budova.

 

Rumunský prezident Klaus Iohannis už koncom apríla vládu vyzval, aby predložila konkrétne návrhy ohľadne prevzatia sídla EMA a vytvorenia primeraných podmienok pre ubytovanie pracovníkov tejto agentúry.

 

EMA je decentralizovaná agentúra EÚ, ktorá začala svoju činnosť v roku 1995. Je zodpovedná za vedecké hodnotenie, dohľad nad liekmi a monitorovanie bezpečnosti liekov na území EÚ. Agentúra zamestnáva približne 900 vysokokvalifikovaných ľudí z celej Európy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies