Líder švajčiarskej pravice presadzuje jednostranné obmedzenie imigrácie z EÚ

NETKY.SK • 6 December 2015, 15:57 • 2 min
Líder švajčiarskej pravice presadzuje jednostranné obmedzenie imigrácie z EÚ

ZURICH - Švajčiarsko by malo obmedziť imigráciu z krajín EÚ prostredníctvom jednostranných opatrení. Popredný predstaviteľ národno-konzervatívnej Švajčiarskej ľudovej strany (SVP) Christoph Blocher to uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie týždenníka SonntagsZeitung, z ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Jednostranná implementácia je najlepším riešením," vyjadril sa Blocher, ktorý je podpredsedom SVP, na margo navrhovaných jednostranných opatrení proti prisťahovalectvu. Švajčiarska spolková vláda v piatok pohrozila ich zavedením v prípade, že sa jej nepodarí s EÚ dohodnúť na kompromise v otázke tzv. ochrannej doložky, ktorá by mala slúžiť na zastavenie imigrácie po dosiahnutí nešpecifikovanej hranice.

 

Vláda v Berne sa uvedeným spôsobom snaží vyriešiť problém, ako zosúladiť zmluvy s EÚ zaručujúce slobodu pohybu pracovných síl s výsledkami referenda z februára 2014, v ktorom sa Švajčiari na základe iniciatívy SVP vyslovili za obmedzenie prílevu cudzincov. Vo Švajčiarsku pritom žije približne 1,3 milióna občanov EÚ a ďalších 300.000 ich denne prekročí hranicu za prácou. Jednostranným zavedením imigračných kvót by Švajčiarsko porušilo svoje zmluvy s dvadsaťosmičkou.

 

Podľa Blochera návrh spolkovej vlády, ako túto situáciu vyriešiť, "pozostáva momentálne len zo samotného výrazu ochranná doložka", ktorému zatiaľ "chýba akýkoľvek obsah".

 

Švajčiarska prezidentka Simonetta Sommarugová v piatok oznámila, že tamojšia vláda pripraví do marca 2016 návrh jednostranných opatrení proti imigrácii, ak nedosiahne s EÚ dohodu o obmedzení voľného pohybu osôb. Podľa Reuters tak riskuje prípadné ekonomické škody, keďže EÚ je najväčším obchodným partnerom Švajčiarska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies