Líder španielských socialistov sa s Rajoyom stále nedohodol na vstupe do koalície

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 17:02 • 2 min
Líder španielských socialistov sa s Rajoyom stále nedohodol na vstupe do koalície

MADRID - Ani viac ako dva týždne po predčasných parlamentných voľbách v Španielsku z 26. júna nedisponuje líder víťaznej Ľudovej strany (PP), úradujúci premiér Mariano Rajoy dostatočnou väčšinou hlasov pre vytvorenie nového vládneho kabinetu. Šéf opozičných socialistov Pedro Sánchez totiž dnes po stretnutí s Rajoyom v Madride vyhlásil, že poslanci jeho strany by v parlamente hlasovali proti potvrdeniu úradujúceho predsedu španielskej vlády vo funkcii.

slovakia

left justify in out

Hoci sa Rajoy nevzdáva a aj dnes vyhlásil, že chce vládnuť a prijímať rozhodnutia, zatiaľ nepotvrdil, či vôbec bude kandidovať za premiéra, ak bude na obzore jeho osobný neúspech.

Patovú situáciu, ktorá nastala na španielskej politickej scéne už pri riadnych voľbách vlani v decembri, predčasné voľby po šiestich mesiacoch nevyriešili.

 

Najviac hlasov získala opäť Rajoyova konzervatívna PP, ktorá obsadí 137 kresiel v 350-člennom parlamente, čím si oproti decembru 2015 polepšila o 14 mandátov. Ľudovcom to však naďalej nestačí na vytvorenie jednofarebnej vlády.

 

Záujem o spoločné vládnutie s ľudovcami, ktorých pozíciu v posledných rokoch oslabili početné škandály, sa naďalej drží v medziach. Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), ktorá získala na sklonku júna 85 kresiel, čo je o päť menej než vlani v decembri, už počas volebnej kampane vylúčila koalíciu s PP.

 

Rajoyovi sa zatiaľ nepodarilo presvedčiť o užitočnosti vstupu do koalície s PP ani radikálnu ľavicovú alianciu Unidos Podemos (Zjednotení môžeme) so ziskom 71 kresiel, ani centristickú stranu Ciudadanos (Občania), ktorá si so ziskom 32 kresiel oproti vlaňajšku pohoršila o osem poslaneckých mandátov. Keďže Ciudadanos naznačili, že by sa pri hlasovaní o Rajoyovi mohli zdržať hlasovania, úradujúcemu premiérovi by pomohlo, ak by tak učinili aj socialisti. Či sa mu o tom podarí presvedčiť vedenie PSOE, to ukáže možno už blízka budúcnosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona