Líder separatistickej Ligy Severu naberá na popularite

NETKY.SK • 22 December 2014, 13:12 • 2 min
Líder separatistickej Ligy Severu naberá na popularite

RÍM - Najdôveryhodnejším talianskym politikom je premiér Matteo Renzi, ktorého však doháňa šéf opozičnej euroskeptickej Ligy Severu Matteo Salvini.

slovakia

left justify in out

Tomu podľa prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v nedeľu denník La Repubblica, dôveruje 35 percent opýtaných, čo je päťpercentný nárast od novembra. Na rozdiel od Salviniho Renzimu preferencie klesli. Ešte v júni mu dôverovalo takmer 70 percent Talianov, dnes je to 50 percent.

 

Salviniho vzostup pripomína líderku francúzskeho krajne pravicového hnutia Národný front Marine Le Penovú. Rovnako ako ona aj Salvini zmiernil rétoriku strany a snaží sa oslovovať najmä ľudí nespokojných s prisťahovaleckou politikou a s EÚ. Získava tým podporu aj obyvateľov juhu krajiny, od ktorého chce jeho hnutie odtrhnúť bohatý sever. Spolu s opozičným Päťhviezdičkovým hnutím začali minulý týždeň petíciu, ktorá má zozbierať dostatok podpisov na vypísanie referenda o opustení spoločnej európskej meny. Salvini euro považuje za "výtvor Nemecka a finančných oligarchov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies