Líder PASOK rokuje o zostavení vlády, hrozia nové voľby

NETKY.SK • 11 Máj 2012, 07:10 • 2 min
Líder PASOK rokuje o zostavení vlády, hrozia nové voľby

Líder PASOK rokuje o zostavení vlády, hrozia nové voľby - Politika Líder Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Evangelos Venizelos bude dnes rokovať s predsedom konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) Antonisom Samarasom v snahe vytvoriť koaličn

slovakia

left justify in out

img

Líder Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Evangelos Venizelos bude dnes rokovať s predsedom konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) Antonisom Samarasom v snahe vytvoriť koaličnú vládu.
      Venizelos je tretím politikom, ktorý sa pokúša o získanie vládnej väčšiny po nedeľňajších parlamentných voľbách, ktorých výsledkom je patová situácia.
      PASOK a stredopravá Nová demokracia pred voľbami napriek rivalite pod hrozbou bankrotu vládli spolu v dočasnej koalícii.
      Mnohí voliči, nahnevaní úspornými opatreniami, odovzdali hlasy stranám, ktoré odmietajú tvrdé podmienky medzinárodnej finančnej pomoci.
      Dnešné rokovania podľa analytikov pravdepodobne nebudú úspešné, uviedla stanica BBC. Ak zlyhajú, prezident musí osloviť všetkých politických lídrov, aby sa ešte raz pokúsili o zostavenie vlády. Ak sa nenájde východisko, voľby sa budú opakovať.
      PASOK dominovalo gréckej politike uplynulé desaťročia, v nedeľu však výrazne stratilo podporu voličov, keď skončilo až tretie a má len 41 kresiel v 300-člennom zákonodarnom zbore.
      Nová demokracia získala najviac hlasov a získala 108 mandátov, nebola však schopná získať k spolupráci iné strany.
      Druhou najsilnejšou stranou sa stala Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA), jej líder Alexis Tsipras, ktorý odmieta úsporné opatrenia požadované EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF), však taktiež nedokázal vytvoriť vládu.
      PASOK a Nová demokracia majú spolu 149 poslancov, o dvoch menej, ako je potrebné na vládnu väčšinu.
      Vo štvrtok Venizelos uviedol, že dosiahol pokrok na stretnutí s lídrom Demokratickej ľavice (DIMAR), ktorá má 19 kresiel. Jej predseda Fotis Kuvelis vyjadril ochotu pripojiť sa k širokej koalícii, ktorá by udržala krajinu v eurozóne, do polovice roku 2014 však žiada postupné zrušenie programu úsporných opatrení.
      Zahraniční partneri varujú Atény, že buď Grécko zotrvá pri nepopulárnych šetriacich opatreniach, alebo musí opustiť eurozónu.

 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona