Líder juhokórejskej strany Senuri po volebnom neúspechu ponúkol svoje odstúpenie

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 13:39 • 2 min
Líder juhokórejskej strany Senuri po volebnom neúspechu ponúkol svoje odstúpenie

SOUL - Líder vládnucej juhokórejskej strany Senuri, ktorá v stredajších parlamentných voľbách prišla o väčšinu v zákonodarnom zbore, ponúkol dnes svoje odstúpenie. Informuje o tom stanica BBC, citujúc miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Kim Mu-song vyhlásil, že odstúpi z postu predsedu Senuri pre "výrazný neúspech svojej strany vo všeobecných voľbách", oznámila agentúra Jonhap. Stredopravicová Senuri získala v 300-člennom parlamente 122 kresiel, zatiaľ čo opozičná Toburo Mindžudang prekvapujúco o jedno kreslo navyše. Darilo sa aj ďalším opozičným subjektom; Ľudová strana získala 38 kresiel a Strana spravodlivosti si zabezpečila šesť poslaneckých postov. Zvyšných 11 postov obsadia nezávislí.

 

Výsledky hlasovania naznačujú, že konzervatívna Senuri nebude mať kontrolu nad národným zhromaždením po prvý raz za 16 rokov. "Strana Senuri pokorne prijíma výsledky hlasovania a vôľu voličov. Ľudia sú nami hlboko sklamaní; nedokázali sme prečítať ich myšlienky," uviedol hovorca strany.

 

Vedenie strany Toburo Mindžudang vo vyhlásení pre miestne médiá uviedlo, že "voliči vystavili vláde účet za sfušovanú ekonomickú politiku". Voľby boli kľúčovým testom aj pre juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje pred budúcoročnými voľbami hlavy štátu. Výsledky hlasovania totiž naštrbili vyhliadky jej strany Senuri na opätovné dosadenie svojho nominanta do prezidentskej funkcie.

 

O zložení nového parlamentu rozhodovalo vyše 42 miliónov oprávnených voličov v takmer 14.000 volebných miestnostiach. Volebná účasť dosiahla 58 percent, čo je o 3,8 percenta viac než v predchádzajúcich voľbách v roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies