Líder gréckej opozičnej strany si údajne prevezme mandát na zostavenie vlády

NETKY.SK • 21 August 2015, 07:18 • 2 min
Líder gréckej opozičnej strany si údajne prevezme mandát na zostavenie vlády

ATÉNY - Líder hlavnej gréckej opozičnej strany Vangelis Meimarakis sa dnes ráno stretne s prezidentom krajiny Prokopisom Pavlopulosom, aby si prevzal mandát na zostavenie novej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Meimarakisovej strany Nová demokracia.

slovakia

left justify in out

Podľa Reuters má však táto strana malú šancu na vytvorenie koalície a s najväčšou pravdepodobnosťou sa tak uskutočnia predčasné parlamentné voľby.

 

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras vo štvrtok v televíznom prejave oznámil, že odstupuje z funkcie, a to po sporoch vo vládnucej strane Syriza okolo schválenia reforiem ako podmienok ďalšej finančnej pomoci krajine.

Podľa platnej legislatívy by sa predčasné parlamentné voľby mali uskutočniť do jedného mesiaca. Zdroje z prostredia vlády už skôr informovali, že sa zrejme uskutočnia 20. septembra.

 

Grécky premiér v príhovore obhajoval taktiku svojho kabinetu na rokovaniach s partnermi a vyhlásil, že krajina dosiahla napokon najlepšiu možnú dohodu, ktorá garantuje pomoc 86 miliárd eur z iných krajín eurozóny v priebehu troch rokov.

 

Grécke médiá špekulujú, že Tsipras sleduje svojím postupom dva ciele. Na jednej strane chce skoncovať s ultraľavicovým krídlom Syrizy, ktoré sa pri nedávnych rozhodujúcich hlasovaniach v gréckom parlamente postavilo proti jeho kurzu. Usiluje sa tiež o získanie nového mandátu ešte predtým, ako sa v Grécku prejavia tvrdé dôsledky nových úsporných programov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies