Líder Froome po sóle v kopci víťazom 9. etapy, má prvý etapový triumf v sezóne

NETKY.SK • 27 August 2017, 18:25 • 2 min
Líder Froome po sóle v kopci víťazom 9. etapy, má prvý etapový triumf v sezóne

CUMBRE DEL SOL - V červenom drese lídra Vuelty jazdiaci britský cyklista Christopher Froome pred 9. etapou avizoval útok na víťazstvo a tento svoj zámer aj naplnil.

slovakia

left justify in out

Na vrchole ostrého stúpania Alto de Puig Llorenca Froome ukázal chrbát všetkým konkurentom a opäť zvýšil náskok na čele celkového priebežného poradia pretekov Okolo Španielska. Štvornásobný a úradujúci víťaz Tour de France si zároveň pripísal prvý etapový triumf v tejto sezóne, musel na to čakať až takmer do konca augusta. Britský fenomén má v kariére dovedna na konte 40 triumfov v cyklistickom profipelotóne.

S odstupom 4 sekúnd prišiel do cieľa Kolumbijčan Esteban Chaves (Orica-Scott), ktorý je druhý za Froomom aj celkovo s mankom 36 sekúnd. Po tretie miesto v drastickom stúpaní s maximom 21% si došiel s odstupom 5 sekúnd Kanaďan Michael Woods z tímu Cannondale-Drapac. Tretí celkovo je Ír Nicolas
Roche (BMC Racing), ktorého časová strata narástla na 1:03 min.

Deviata etapa Vuelty mala štart v Orihuele a cieľ po už spomenutom náročnom stúpaní I. kategórie vo vyhľadávanom letovisku Cumbre del Sol (174 km) v provincii Alicante.

Jazdilo sa takmer na úplnej rovine s výnimkou dvoch ostrých stúpaní na ten istý kopec - Alto de Puig Llorenca. Najprv to bola horská prémia II. kategórie po 132 km (dĺžka 3,2 km, priemerný sklon 9,2%) a potom 4 km dlhý cieľový výšľap s priemerom 9,1% a šialeným maximom 21%. Prvé stúpanie na Llorencu vyhral za 5 bodov Španiel Marc Soler (Movistar) pred Švédom Tobiasom Ludvigssonom (FDJ). Neskôr na rýchlostnej prémii si vymenili pozície. Títo dvaja potom ďalej pokračovali v úniku, 10 km pred cieľom mali pred pelotónom polminútku k dobru, čo však nič neznamenalo. O ďalšie štyri kilometre Ludvigsson zvesil nohy a krátko po ňom aj Soler. Pred záverečným stúpaním bol teda pelotónom pokope a čakal sa atak favoritov na celkové poradie, resp. ich tímov. V úvodnom prudkom úseku so 17-21 percentami útočil doteraz málo výrazný Francúz Romain Bardet (AG2R La Mondiale), k nemu sa pridali Španiel Enric Mas (Quick-Step Floors) a Ekvádorčan Richard Carapaz (Movistar). Nebol to rozhodujúci atak. Bardet neskôr zaútočil ešte raz, ale 1,3 km pred cieľom ho silné čelo pelotónu zhltlo. Na začiatku záverečného kilometra so 14-percentným sklonom bol vpredu silný dvojblok Sky Mikel Nieve - Chris Froome. Pol kilometra pred páskou Froome zaútočil a nechal za sebou všetkých konkurentov, hoci Kolumbijčan Esteban Chaves v istom okamihu nebol ďaleko.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies