Líder burundskej opozičnej strany sa stal obeťou atentátu

NETKY.SK • 24 Máj 2015, 08:42 • 2 min
Líder burundskej opozičnej strany sa stal obeťou atentátu

BUJUMBURA - Opozičný burundský politik Zedi Feruzi sa v sobotu stal obeťou atentátu. S odvolaním sa na miestneho aktivistu za rozvoj občianskej spoločnosti a miestnych obyvateľov o tom informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa svedkov majú útok v metropole krajiny Bujumbura, pri ktorom strelným poraneniam podľahol aj Feruziho osobný strážca, na svedomí neznámi ozbrojenci. Líder organizácie aktivistov Likue ITEKA Anšere Nikoyagize pre Reuters uviedol, že atentát na politika, ktorý viedol opozičnú stranu UPD, sa odohral v štvrti Ngagara.

 

Svedkovia uviedli, že útočníci pálili z auta. Miestne noviny napísali, že politika zastrelili pred jeho domom.

Očakáva sa, že atentát na Feruziho ešte viac vystupňuje napätie v krajine, ktorá je už týždne svedkom politických nepokojov. Tie vypukli po vyhlásení vládnucej strany, že burundský prezident Pierr Nkurunziza sa bude uchádzať o svoj post aj v treťom funkčnom období. Prezidentovi odporcovia pritom tvrdia, že Nkurunzizovo rozhodnutie je nezákonné.

 

Pri pouličných protestoch namierených proti Nkurunzizovej kandidatúre dosiaľ zahynulo najmenej 20 ľudí a ďalších 431 osôb utrpelo zranenia. Najmenej 60 osôb prišlo v Burundi o život po prezidentských voľbách v roku 2010, v ktorých zvíťazil Nkurunziza po tom, ako jeho súperi ohlásili bojkot.

 

Prezidentské voľby sú v Burundi naplánované na 26. júna. Úrady sa obávajú, že nepokoje a násilie budú sprevádzať aj samotné hlasovanie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies