Líder bosnianskych Srbov Karadžič si odpyká doživotný trest za genocídu v britskom väzení

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 07:04 • 2 min
Líder bosnianskych Srbov Karadžič si odpyká doživotný trest za genocídu v britskom  väzení

LONDÝN - V stredu britská vláda oznámila, že bývalý líder bosnianskych Srbov Radovan Karadžič si odpyká doživotný trest za vojnové zločiny v britskom väzení.

slovakia

left justify in out

Karadžiča v roku 2016 vtedajší Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu odsúdil na 40 rokov väzenia za genocídu v Srebrenici, zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny počas vojny v Bosne v rokoch 1992 až 1995. Odvolací sudcovia v Haagu neskôr potvrdili rozsudok a zvýšili jeho trest zo 40 rokov za mrežami na doživotie. V súčasnosti je v zariadení súdu, no presunú ho do bližšie nešpecifikovanej britskej väznice.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Situácia na Blízkom východe je alarmujúca! Izrael a Hamas podnikajú proti sebe najväčšie útoky od roku 2014

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab sa vyjadril, že Karadžič „je zodpovedný za masaker mužov, žien a detí počas srebrenickej genocídy a pomohol viesť obliehanie Sarajeva s neľútostnými útokmi na civilistov". „Mali by sme byť hrdí na to, že od britskej podpory pri zabezpečení jeho zadržania, až po väzenskú celu, ktorej teraz čelí, podporovala Británia 30-ročné snaženie o spravodlivosť za tieto ohavné zločiny," uviedol Raab.

 

Prečítajte si tiež: Čína uvalila na europoslancov sankcie, na čiernom zozname je aj Slovenka!

Sedemdesiatpäťročný bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič je jedným z najvyššie postavených predstaviteľov, ktorých súd pre vojnové zločiny v Haagu súdil. Konflikt v Bosne bol najkrvavejší v Európe od druhej svetovej vojny a zanechal po sebe viac ako 100-tisíc mŕtvych a milióny ľudí bez domova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies