Licenčná rada pokutovala televíziu JOJ, Markíza musí odvysielať oznam o porušení zákona

NETKY.SK • 20 November 2013, 06:22 • 2 min
Licenčná rada pokutovala televíziu JOJ, Markíza musí odvysielať oznam o porušení zákona

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dnes pokutovala vysielateľa televízie JOJ a na porušenie zákona upozornila Markízu, Rádio Viva a Rádio Prešov.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, rada rozhodla o dvoch pokutách po 4 000 eur pre vysielateľa MAC TV s.r.o. za porušenie pravidiel zákona o vysielaní a retransmisii vo vysielaní televízie JOJ.

V prvom prípade licenčná rada udelila štvortisícovú pokutu za to, že na TV JOJ nedodržali počet povolených prerušení programu reklamou. Stalo sa to 15. júna tohto roka počas vysielania programu Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda. Program trval približne 143 minút a 36 sekúnd, vrátane reklamy, ktorá program prerušila päťkrát. RVR dala druhú pokutu 4 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. za programovú službu JOJ v súvislosti s tým, že rade nedodal na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Mama, ožeň ma! z 3. júna tohto roka a súvislý záznam vysielania televízie JOJ z 15. júna tohto roka od 19:55 do 23:05. 

RVR dnes rozhodla o udelení štyroch nefinančných sankcií - povinnosti pre médiá odvysielať oznam o porušení zákona o vysielaní a retransmisii. Dve dostala Markíza a po jednom Rádio Viva a Rádio Prešov. Obe upozornenia na porušenie zákona rada udelila vysielateľovi Markíza - Slovakia, spol. s r.o. (programová služba TV Markíza) za porušenie objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru. Markíza tieto zákonné pravidlá porušila v prvom prípade 3. júna tohto roka tým, že v programe Televízne noviny odvysielala príspevok Dunaj si zopakuje 2002 a Dunaj si zopakuje 2002 - pokračovanie. Divákom v nich priniesla zavádzajúce informácie o stúpajúcej hladine Dunaja založené na klamlivom základe, teste s kameňom, ktorý bol v prvom príspevku umiestnený na inom mieste ako v druhom príspevku, no redaktor tvrdil, že nezmenil pozíciu. V druhom prípade Markíza v Televíznych novinách 4. apríla 2013 odvysiela príspevok Obrovské peniaze na zlých účtoch a v programe Nočné Televízne noviny príspevok Obrovské peniaze (No na zlých účtoch). Oba príspevky neposkytli priestor na vyjadrenie sa a ani nesprostredkovali argumenty dotknutej strany - zástupcovi exekútorského stavu a Slovenskej komory exekútorov. 

Rádio Viva dostalo od licenčnej rady nefinančnú sankciu - upozornenie na porušenie zákona za to, že vysielateľ rádia, Rádio VIVA, a.s. nedodal RVR na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania z 20. mája od 11:35 do 11:50 a od 18:35 do 18:50. Rovnakú sankciu dostal aj vysielateľ Rádia Prešov - Rádio Prešov, s.r.o. Dôvodom je podľa licenčnej rady porušenie pravidiel pre označovanie sponzorovaného programu zo 7. mája v programoch Megafór a Dopravný servis. V Megafóne zaznel sponzorský odkaz len na začiatku programu a v Dopravnom servise len na konci programu. Tým sa porušila povinnosti označiť sponzora programu na začiatku a na konci programu. Rada Rádio Prešov sankcionovala i za to, že v súvislosti s týmito programami zreteľne neoddelilo reklamy od programu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona