Licenčná rada dala televíziám pokuty za takmer 17-tisíc eur

NETKY.SK • 26 August 2015, 12:49 • 2 min
Licenčná rada dala televíziám pokuty za takmer 17-tisíc eur

BRATISLAVA - Pokuty za viac ako 17 tisíc eur uložila v utorok licenčná rada viacerým súkromným televíziám a jednému rádiu.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová, rada na svojom utorkovom zasadnutí rozhodla o deviatich sankciách, z nich osem je finančných a jedna nefinančná - upozornenie na porušenie zákona. Najviac, šesť pokút, ktoré sú spolu vo výške 8 865 eur dala licenčná rada vysielateľovi televízií Joj, Joj Plus, Wau a RiK, spoločnosti MAC TV. Najvyššiu jednorazovú pokutu - 8 000 eur v utorok 25. augusta RVR udelila vysielateľovi Televízie Markíza, spoločnosti Markíza - Slovakia, s.r.o. za nedodržanie zákonných pravidiel zreteľného oddeľovania reklamy, rozoznateľnosti a nezameniteľnosti reklamy od iných programov. Markíza tak podľa rady urobila 23., 24., 25. a 26. februára tohto roka pred a po programe Chlapi neplačú a pred jeho pokračovaním po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou odvysielaním komunikátov označujúcich za sponzora programu spoločnosť Terezia company s.r.o., ktorý naplnil definíciu reklamy. Rada pokutu dala zároveň za porušenie pravidiel o vysielacom čase vyhradenom reklamným šotom. Toto pravidlo mala televízia porušiť odvysielaním komunikátov o sponzorovi programov Búrlivé víno a Chlapi neplačú, spoločnosti Terezia company s.r.o. Tento komunikát podľa RVR "naplnil definíciu reklamy, čím došlo k odvysielaniu reklamných blokov dlhších ako povolených 12 minút". Markíza tak podľa rady spravila konkrétne 23. a 24. februára od 17:00 do 18:00 a od 18:00 do 19:00, 25. februára od 20:00 do 21:00 a od 21:00 do 22:00, ako aj 26. februára od 17:00 do 19:00 a od 20:00 do 21:00.


Zo šiestich pokút, ktoré licenčná rada dala vysielateľovi MAC TV, s.r.o. sú štyri za porušenie zákona o vysielaní a retransmisii vo vysielaní televízie Joj. Najvyššia 4-tisícová pokuta je za narušenie pravidiel pre počet povolených prerušení programu reklamou v programe Chaos vysielanom 21. februára, v ktorý prerušilo päť reklamných blokov. Druhú pokutu - 3 000 eur dala RVR za porušenie ochrany maloletých, nesprávne označenie programu logom o vekovej prístupnosti vo vysielaní TV Joj zo 4. januára o 20:26 v programe 21 Jump Street, ktorý bol označený logom o nevhodnosti do 15 rokov "napriek tomu, že obsahoval vulgárne a obscénne vyjadrovanie, sexuálne scény vrátane promiskuitného správania, ktoré sú prezentované ako forma zábavy, a preto mal byť klasifikovaný ako nevhodný a neprístupný pre maloletých divákov do 18 rokov". Za rovnaký priestupok rada licenčná rada vysielateľovi TV Joj, spoločnosti MAC TV pokutu 1 000 eur. Rada v tomto prípade konštatovala nedodržanie pravidiel odvysielaním programu Dobrodružstvo v tábore 7. februára o 8:39, keďže "nebol označený piktogramom vekovej vhodnosti a obsahoval expresívne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 7 rokov". Televízia Joj, resp. jej vysielateľ MAC TV s.r.o., dostala tiež 500-eurovú pokutu za nedodržanie pravidiel používania štátneho jazyka tým, že 13. januára odvysielala program Stav ohrozenia (I. séria; 1. epizóda) s českým dabingom, napriek tomu, že dabing bol vyrobený a seriál prvýkrát odvysielaný na území SR po 31. decembra 2007. Vysielateľ MAC TV dostal okrem toho pokutu 200 eur za to, že neviedol štatistiku o odvysielanom programe televíznej programovej služby Joj, Joj Plus, Wau a RiK vrátane vyhodnotenia podielu nových diel a nedoručil ju RVR do 15 dní po skončení mesiaca za január, február a marec 2015. Napokon, šiestu sankciu vo výške 165 eur dala licenčná rada MAC TV za programovú službu Joj Plus za to, že na vyžiadanie rady nedodala súvislý záznam vysielania programu Kolaps, ktorý sa vysielal 19. apríla o cca 14:40.


Zvyšné dve sankcie uložila licenčná rada menším vysielateľom. Pokutu 165 eur vysielateľovi programovej služby TV8, spoločnosti Phonotex, s.r.o. za to, že rade na jej vyžiadanie nedodala súvislý záznam vysielania zo 6. mája od 21:30 do 7. mája 02:30. Nefinančnú sankciu - upozornenie na porušenie zákona dala RVR vysielateľovi Rádia SiTy, spoločnosti Sity Media, s.r.o. za porušenie pravidiel o zreteľnom oddeľovaní reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov vo vysielaní 6. februára "pred a po programe Dopravný servis opakovaným odvysielaním komunikátov označujúcich za sponzora programu Autoservis Matlovič, ktoré naplnili definíciu reklamy", dodala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.


tm;mt



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies