Líbyjský parlament zosadil z funkcie premiéra Alího Zídána

NETKY.SK • 11 Marec 2014, 18:53 • 2 min
Líbyjský parlament zosadil z funkcie premiéra Alího Zídána

TRIPOLIS - Líbyjský parlament dnes v hlasovaní o dôvere zbavil funkcie premiéra Alího Zídána, pričom na tento post dočasne dosadil ministra obrany Abdalláha as-Sáního, a to na 15 dní.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AP.
      

Hlasovanie o vyslovení nedôvery prišlo po patovej situácii medzi ústrednou vládou v Tripolise a vplyvnými milíciami na východe štátu ohľadom predaja ropy.
      

Trojdňová kríza nastala po tom, ako sa militanti kontrolujúci kľúčový prístav Sidra pokúsili načerpať ropu do tankera so severokórejskou zástavou, ktorý tam kotvil bez vládneho povolenia. Vláda v pondelok vyhlásila, že jej sily prevzali kontrolu nad Sidrou, militanti to však popierajú.
      

Podľa agentúry DPA sa tankeru, ktorý zakotvil vo východnej Líbyi v sobotu, podarilo prelomiť námornú blokádu a s nákladom ropy vyplávať na more. Povstalci, ktorí požadujú väčší podiel na zisku z predaja ropy, pred štyrmi dňami oznámili, že začnú ropu vyvážať nezávisle od líbyjskej dočasnej vlády.
      

Prechodne úradujúca vláda sa v krajine snaží zaviesť poriadok od zvrhnutia bývalého lídra Muammara Kaddáfího v októbri 2011. Vládne jednotky však počtom zaostávajú za rôznymi ozbrojenými skupinami, ktoré pomohli zvrhnúť Kaddáfího, no odmietajú prejaviť poslušnosť dočasným vodcom v Tripolise.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona