Líbyjskí zákonodarcovia sa dohodli na zjednotení parlamentu, chcú ukončiť chaos v krajine

NETKY.SK • 18 September 2015, 17:58 • 2 min
Líbyjskí zákonodarcovia sa dohodli na zjednotení parlamentu, chcú ukončiť chaos v krajine

SCHIRAT - Líbyjskí zákonodarcovia sa dohodli na zjednotení riadne zvoleného parlamentu. Tento krok má viesť ku konečnej dohode, ktorá si kladie za cieľ ukončiť chaos v krajine. Oznámila to dnes Organizácia Spojených národov (OSN), ktorú cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vyše 25 zákonodarcov bojkotovalo parlament odvtedy, čo pred viac než rokom vypukol konflikt medzi dvoma vplyvnými frakciami, ktoré v rámci mocenského zápasu ustanovili svoje vlastné vlády a zákonodarné zbory.
Západné mocnosti tvrdia, že dohoda OSN o zjednotení líbyjského parlamentu je jediným riešením konfliktu, ktorý krajinu dostal na pokraj ekonomického kolapsu.


Zjednotený parlament bude podľa návrhu OSN jediným legislatívnym orgánom. Zmienených 25 zákonodarcov, z ktorých mnohí pochádzajú z oblastí lojálnych samozvanej vláde v Tripolise, po vyjednávaniach súhlasilo s návratom do zvoleného parlamentu. Obe strany sú rozdrobené a pod tlakom zástancov tvrdej línie, ktorí stále dúfajú, že môžu z pokračujúcich bojov vyťažiť určité výhody. Plné znenie dohody by malo byť zverejnené najneskôr do 20. septembra.

 

V Líbyi existujú dve súperiace vlády - jedna je medzinárodne uznaná, druhá samozvaná, ktorá vznikla po tom, čo jej ozbrojení podporovatelia vlani obsadili metropolu Tripolis. Obe podporujú voľné koalície ozbrojených skupín, ktoré pred štyrmi rokmi pomohli zvrhnúť režim Muammara Kaddáfího.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies