Líbyjské provládne sily napredujú v bojoch proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 30 Máj 2016, 17:28 • 2 min
Líbyjské provládne sily napredujú v bojoch proti Islamskému štátu

KÁHIRA - Líbyjské sily lojálne jednotnej vláde v Tripolise dosahujú pokrok v bojoch proti teroristickej skupine Islamský štát (IS), pri ktorých sa zameriavajú na jej kľúčové pôsobiská v tejto severoafrickej krajine. S odvolaním sa na miestne zdroje o tom dnes informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia starostu mesta Adždábijá pri východnom pobreží zálivu Veľká Syrta príslušníci tzv. stráže ropných zariadení postupujú k mestu Bin Džawád, ktoré padlo do rúk IS v januári. V priebehu dneška hlásili násilné zrážky z východného okraja Bin Džawádu, ležiaceho približne 150 kilometrov juhovýchodne od Syrty - hlavnej bašty IS v Líbyi.

 

Príslušníci milícií zo západolíbyjskej Misuráty, ktoré takisto prejavujú vernosť novej vláde vytvorenej s pomocou OSN, medzitým postupujú smerom k samotnej Syrte. Mediálna kancelária týchto milícií uviedla, že bojovníci sa momentálne nachádzajú približne 30 kilometrov od centra Syrty na pobreží rovnomenného zálivu.

 

V Misuráte pôsobia jedny z najmocnejších milícií v Líbyi, ktoré zohrali kľúčovú úlohu pri zvrhnutí diktátora Muammara Kaddáfího. Odnož IS, ktorá sa objavila v Líbyi po zvrhnutí Kaddáfího, využila v posledných rokoch zmätok v krajine a vlani dobyla Syrtu, kde si vybudovala svoju hlavnú baštu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies