Líbyjské mestá zarobia na pašovaní migrantov 325 miliónov eur ročne

NETKY.SK • 1 December 2016, 18:55 • 2 min
Líbyjské mestá zarobia na pašovaní migrantov 325 miliónov eur ročne

BERLÍN - Líbyjské pobrežné mestá zarábajú každoročne milióny eur na pašovaní ľudí, uviedol v dôvernej správe určenej pre 28 členských krajín Európskej únie kontradmirál Enrico Credendino.

slovakia

left justify in out

Šéf vojenskej námornej misie EÚ v Stredozemnom mori (EUNAVFOR Med) varoval, že "prevádzačstvo migrantov, pochádzajúcich z oblastí veľmi vzdialených od líbyjských hraníc, zostáva významným zdrojom príjmu miestnych obyvateľov v líbyjských pobrežných mestách a generuje odhadovaný ročný príjem do výšky 275 až 325 miliónov eur"Správu, o ktorej informovala tlačová agentúra AP, dostali dnes do rúk členské krajiny EÚ. 

 

Dokazuje, akú veľkú časť ekonomiky vo vojnou zničenej Líbyi vytvára tok migrantov do Európy. Neuvádza však, akým spôsobom dospela k odhadovanému ročnému príjmu. Správa hodnotí operáciu EUNAVFOR Med, známu aj ako Operácia Sophia, v období od 1. januára do 31. októbra.

 

Credendino v práve poznamenal, že na pašovaní migrantov sa podieľajú aj extrémistické skupiny, ktoré niekedy verbujú "zákazníkov" až zo subsaharskej oblasti. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) odhaduje, že pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more do Európy prišlo tento rok o život 4690 ľudí.

 

Operácia Sophia začala nedávno s výcvikom desiatok príslušníkov líbyjskej pohraničnej stráže v nádeji, že dokážu zastaviť pašerákov bližšie k líbyjskému pobrežiu, kde misia EÚ nemôže zo zákonných dôvodov pôsobiť.

 

Líbyjská ekonomika sa prudko prepadla po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011, ktoré uvrhlo krajinu do chaosu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona